Jeremić: Odbijanje bi imalo posledice po ceo svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Odbijanje bi imalo posledice po ceo svet

NJUJORK - Odbijanje srpskog predloga da Ujedinjene nacije od Međunarodnog suda pravde zatraže mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, bilo bi negativan signal, koji bi značio da se problemi u svetu mogu rešavati silom, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ovo je prvi put u turbulentnoj istoriji Balkana da je neko pokušao da spor od takvog značaja reši mirnim putem, rekao je Jeremić u intervjuu za Rojters.

Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Generalna skupština UN odluči da blokira inicijativu Srbije, time bi uputila "veoma negativan signal", rekao je Jeremić, za koga britanska agencija napominje da je deo nove proevropske vlade u Beogradu.

"Mislim da bi posledica tog signala, ne samo za Srbiju, ne samo za region, već mislim i za ceo svet, u stvari bila: "Ako želite da rešite neki problem, krenite i upotrebite silu, jer problemi se tako rešavaju'", istakao je šef srpske diplomatije.

Pozitivni stav

On je, ipak, rekao da misli da će Generalna skupština UN odobriti predlog Srbije i zatražiti mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, pošto je generalni komitet UN 17. septembra, bez glasa protiv, odlučio da tu inicijativu Srbije uvrsti u dnevni red zasedanja Generalne skupštine.

Jeremić, takođe, očekuje da će do glasanja doći odmah po završetku tekućeg zasedanja Generalne skupštine UN, iduće nedelje.

Rojters navodi da diplomate i zvaničnici UN predviđaju da će se na glasanju mnoge zemlje uzdržati, pa bi prosta većina bila dostižna.

100 odsto

Jeremić kaže da je "gotovo 100 posto siguran" da bi ocena Međunardonog suda pravde bila da je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo.

"To je ono što nam naši pravni stručnjaci govore", dodao je on.

Prenošenje kosovskog pitanja na međunarodni sud u Hagu, takođe bi ubrzalo pregovore između Srbije i UNMIK-a o međunardonom civilnom prisustvu u pokrajini, napomenuo je šef srpske diplomatije.

Jeremić je, takođe, rekao da će haški begunac Ratko Mladić biti uhapšen "čim bude otkriven" i odbacio kao apsolutno besmislene tvrdnje da Beograd čeka na ustupke Evropske unije da bi preduzeo akciju hapšenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.