Izvor: Blic, 20.Nov.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nigerija neće priznati nezavisnost Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je FoNetu u Abudži, posle današnjih razgovora sa prvim čovekom nigerijske vlade - njenim generalnim sekretarom Mahmudom Jajaleom Ahmedom, i šefom diplomatije Odžom Maduekveom, da najmnogoljudnija afrička država ostaje pri stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

Pozicija Nigerije je veoma važna što se tiče zauzimanja stava afričkih zemalja o Kosovu, a dodatnu važnost ima zbog činjenice da Nigerija 1. januara postaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenio je Jeremić. On je rekao da je sa Ahmedom i Maduekveom razgovarao i o bilateralnim odnosima Srbije i Nigerije i da je dogovorena obnova rada međudržavne komisije, koju će činiti ministri sa obe strane. Nigerija je zemlja velikih potencijala, sa 160 miliona stanovnika, jedan od najvećih energetskih izvoznika na svetu. Postoji veliki interes naše farmaceutske i građevinske industrije, neki su ovde i prisutni, ali ima prostora za još mnoge, izjavio je Jeremić.

On je najavio da će danas popodne i sutra u Abudži više razgovarati o bilateralnim odnosima, pre svega u ekonomskoj sferi, ali i o kulturnoj i tehničkoj razmeni.

Nigerija i Srbija dugo imaju dobre tradicionalne odnose poštovanja i uzajamne podrške i tako će i ostati, konstatovao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić će u toku jednonedeljne posete afričkom kontinentu obići i Gabon, Kongo i Keniju.

"Tema političkih razgovora biće situacija na Kosovu i Metohiji. Ovog trenutka vrši se pritisak na zemlje Afrike da priznaju Kosovo. Velika većina afričkih zemalja to nije učinila. Od velike je važnosti da ne dodje do promene stava tih država", rekao je Jeremić novinarima u Beogradu uoči puta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.