Jeremić: Nerazvijenim pomagati bez mešanja

Izvor: S media, 09.Maj.2011, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nerazvijenim pomagati bez mešanja

Vuk Jeremić koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj izjavio da treba pomagati nerazvijenim zemljama ali bez mešanja u u untrašnju politiku. U Istanbulu je danas otvorena konferencija 48 najsiromašnijih zemalja sveta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se danas na konferenciji UN u Instanbulu za pomoć nerazvijenim i siromašnim zemljama sveta, ali na osnovu poštovanja suvereniteta i bez mešanja u unutrašnje prilike.

Na četvrtoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << konferenciji UN o najnerazvijenijim zemljama, Jeremić je pružio podršku nastojanjima tih država da prevazidjui izazove i rekao da je Srbija pomogala i da će dalje pomagati njihov razvoj.



"Angažovanje bi trebalo da bude zasnovano na istinskoj saradnji s najnerazvijenijim zemljama, na osnovama ravnopravne suverenosti i podešeno prema posebnim prilikama država. Dok bi načela dobre vladavine trebalo podsticati, pomoć ne sme ishodovati u mešanje. To je decenijama bio dosledan stav moje države", rekao je Jeremić.


On je kazao da Srbija, najveća država naslednica bivše Jugoslavije, jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, snažno podržava najnerazvijene zemlje. "Moja zemlja je i dalje izuzetno ponosna na ulogu koju je imala u istoriji Pokreta nesvrstanih", rekao je Jeremić i dodao da će 50. godišnjica tog pokreta biti obeležena u Beogradu.

Bramerc nezadovoljan saradnjom Srbije

Rusija jača pritisak na Srbiju

Dva veka moderne srpske diplomatije(VIDEO)

"Pod predsednikom Titom, aktivno smo i dosledno podržavali antikolonijane borbe za nacionalno oslobodjenje mnogih najnerazvijenijih zemalja sveta. Kao istinski i bezuslovni prijatelj, ohrabrujemo najnerazvijenije zemlje sveta da potvrde svoje važno mesto u medjunarodnoj zajednici", rekao je Jeremić.

On je naveo da je Srbija pomagala ekonomijama najnerazvijenijih zemalja kroz razvojne programe, infrastrukturne projekte i visoko obrazovanje, i najavio je da će povećati podršku prioritetnim oblastima razvoja, medju kojima je borba protiv klimatskih promena.

Srbija učestvuje u mirovnim operacijama UN, u Demokratskoj Republici Kongo i Čadu su prisutni medicinski timovi, dok su u Liberiji i na Haitiju pristuni vojni i policijski posmatrači, rekao je Jeremić i dodao da će Srbija i dalje pomagati u visokom obrazovanju najnerazvijenijim zemljama.

Na skupu o pomoći najnerazvijenijim zemljama Jeremić je ponovio da Srbija neće ni "eksplicitno ni implicitno" priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da se zalaže za pregovore "bez obzira na nalaze" u izveštaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu u kojem je aktuelni premijer Hašim Tači identifikovna kao jedan do vodja.

U Istanbulu je danas otvorena konferencija 48 najsiromašnijih zemalja sveta čiji je cilj pronalaženje načina za smanjenje siromaštva i gladi u najnerazvijenjim državama, u saradnji sa medjunarodnim partnerima, javile su agencije.

Skupom koji će trajati pet dana predsedava generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, a današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i turski predsednik Abdulah Gul.

Od 48 najsiromašnijih zemalja, 33 su u Africi, 14 je u Aziji, a na listi je i Haiti, koji se nalazi u Srednjoj Americi.

Poslednja slična konferencija održana je u Briselu 2001, a domaćin je bila EU.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.