Jeremić: Nema zaokreta u spoljnoj politici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema zaokreta u spoljnoj politici

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da nema zaokreta u vođenju spoljne politike, i da je, baš naprotiv, "sada postalo još očiglednije da Srbija vodi politiku kontinuiteta, bez obzira na otežavajuće okolnosti".

"Očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces ostaju temelj naše spoljne politike. Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je reč o Evropi, pa su se iznenadili", rekao je Jeremić u intervjuu "Večernjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novostima".

Komentarišući prošlu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj je bio podnet izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji, Jeremić je rekao da je bilo izuzetno važno da se pred međunarodnu javnost iznese puna istina o nasilju koje se u julu dogodilo na Kosovu.

To što nije bilo usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila Rusija on ne smatra iznenađenjem, konstatujući da kao što Rusija i Kina u Savetu bezbednosti ne prihvataju da se legitimiše separatizam, tako i Priština ima saveznike sa pravom veta.

"Ali, veoma je problematično to što su svojim uobičajenim ponašanjem ovoga puta praktično stali u odbranu jednostrane upotrebe sile. Mislim da su time poslali prilično opasnu poruku", ocenio je Jeremić.

Na pitanje da li se uopšte razmatra opcija povlačenja Srbije iz institucija na Kosovu i Metohiji, on je rekao da "to svakako nije realnost".

Govoreći o izgledima za dobijanje statusa kandidata za EU u decembru, ministar spoljnih poslova je rekao da Srbija mora nastaviti sa reformama u sklopu evropskog procesa jer je dostizanje evropskih standarda u suštinskom interesu građana.

"Bilo bi, naravno, mnogo bolje da u decembru dobijemo status kandidata i u tom pravcu ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Ali, treba da budemo svesni da postoji opasnost da se to, uz našu najbolju volju, možda ipak ne dogodi. No, bilo kako bilo, neće biti smaka sveta. Ovo su teška vremena, ali moramo zadržati pribranost i strpljivo nastaviti da se borimo za ostvarenje svih državnih interesa", zaključio je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.