Jeremić: Međusobno razumevanje Srbije i Azerbejdžana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Međusobno razumevanje Srbije i Azerbejdžana

BAKU -

Srbija podržava teritorijalnu celovitost Azerbejdžana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u Bakuu, gde se susreo sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i s njim razgovarao o perspektivama ekonomske saradnje dve zemlje, javljaju azerbejdžanski mediji.

Jeremić je u Bakuu razgovarao i sa šefom azerbejdžanske diplomatije Elmarom Mameđarovom, koji je posle susreta istakao da konflikti u Azerbejdžanu i Srbiji treba da budu rešeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru teritorijalne celovitosti dve zemlje, prenela je agencija Novosti-Azerbejdžan na ruskom jeziku.

"Teritorijalna celovitost i državni suverenitet su glavni elementi svih dokumenata međuanrodnog prava, uključujući konvencije UN i Završni akt iz Helsinkija", rekao je Jeremić je posle susreta sa Mameđarovim.

Prema njegovim rečima, u tom pitanju između Azerbejdžana i Srbije postoji uzajamno razumevanje.

Agencije podsećaju na konflikt iz 1988. između Jermenije i Azerbejdžana oko oblasti Nagorno-Karabah, otcepljene azerbejdžanske autonomije naseljene pretežno Jermenima.

Novinska agencija Trend prenela je izjavu Jeremića sa pres konferencije da Srbija smatra Azerbejdžan izuzetnim partnerom.

“Pozicija dve zemlje o mnogim važnim pitanjima se podudara, obe strane prihvataju suprematiju takvih principa međunarodnog prava kao što su teritorijalna celovitost i državni suverenitet”, rekao je prema toj agenciji Jeremić.

Prema njegovim rečima Srbija podržava mirno rešavanje konflikta na osnovu međuanrodnih normi i principa.

Jeremić je ocenio da su odnosi dve zemlje odlični a da su izvrsne i njihove perspektive.

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao da će ova i naredna godina biti prelomne sa gledišta ekonomske saradnje dve zemlje.

“To pitanje smo razmotrili danas sa predsednikom Ilhamom Alijevim. Srbija je zainteresovana za investiranje u razvoj infrastrukture Azerbejdžana”, rekao je Jeremić.

“Vlada Srbije planira da uloži ozbiljne investicije u energetiku, infrastrukturu, bankarsku delatnost u Azerbejdžanu”, dodao je ministar spoljnih poslova.

Mameđarov je, s druge strane, rekao da je Baku spreman na svestrani razvoj odnosa sa Srbijom i razmatranje novih projekata saradnje.

Šef azerbejdžanske diplomatije je istakao da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da je potpisano već 12 dokumenata.

Azerbejdžanske agencije izvestile su da je Jeremić u Baku doputovao juče u radnu posetu, kao i da su pored susreta sa Alijevim i Mameđarovim, predviđeni i susreti sa premijerom Arturom Rasizadeom i ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.