Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kfor da zajamči bezbednost na Kosovu

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer ocenili su danas u Briselu da je na Kosovu situacija "složena" i Jeremić je zatražio da NATO učini sve da ne budu ugroženi mir i bezbednost Srba na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije je u susretu sa generalnim sekretarom Atlantskog saveza ponovo preneo stav Beograda da je "nezavisnost Kosova potpuno neprihvatljiva".

Prema njegovim rečima, "nezavisno od političkog i diplomatskog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (u rešavanju kosovskog statusa), apsolutni prioritet mora biti održavanje mira i stabilnosti kako na Kosovu tako i u regionu".

"Ja sam izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u našoj južnoj pokrajini i", naznačio je srpski ministar, "zatražio od Shefera da NATO učini sve da javni red i mir ne budu ugroženi i da pre svega ne bude u opasnosti bezbednost Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu".

"To je bila glavna tema razgovora", istakao je Jeremić i dodao: "Shefer se u potpunosti saglasio s tim da je situacija složena, ali je podvukao da će Kfor učiniti sve u svojoj moći da u potpunosti zaštiti mir i stabilnost na Kosovu".

Ministar inostranih poslova Srbije je preneo i da je u njegovim razgovorima sa Sheferom bilo reči i o neophodnosti bliske saradnje Vojske Srbije i NATO kroz programe Partnerstva za mir.

"Ja sam tražio da se kroz te programe što pre dobiju podaci o mestima koja su bila ciljevi za vreme NATO bombardovanja 1999. da bi moglo da se okonča čišćenje terena od neeksplodiranih kasetnih bombi", rekao je Jeremić.

"Složili smo se da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta kroz saradnju Partnerstvo za mir", kazao je.

To bi Vojska Srbije, kako je objasnio je ministar Jeremić, mogla da uradi s jedne strane administrativne linije, a Kfor s druge strane.

Srpski ministar inostranih poslova će popodne razgovarati s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i šefom belgijske diplomatije Karelom de Guhtom.

Kfor i KPS će obezbediti da ne bude incidenata za Vidovdan

Kfor i Kosovska policijska sluzba (KPS) preduzeće sve mere da se proslava Vidovdana realizuje bez incidenata i provokacija, najavili su predstavnici institucija na Kosovu.

Predsednik Komisije Skupstine Kosova za bezbednost Naim Maljoku je rekao da je ubeđen da će proslava 28. juna - 618. godišnjice bitke na Kosovu, proći bez provokacija i incidenata, uzimajući u obzir mere koje su najavili KPS i Kfor.

Prema njegovim ocenama, najava dolaska pripadnika Garde Cara Lazara predstavlja opasnu provokaciju kako građana tako i kosovskih institucija.

"To je teška provokacija usmerena ka Kosovu ali se time moraju baviti institucije bezbednosti KPS, UNMIK i Kfor".

Maljoku smatra da bi ignorisanje najave dolaska pripadnika Garde bio najbolji odgovor.

Prištinski dnevni list "Koha ditore" juče je preneo da najavljeni dolazak Srba na Gazimestan povodom godišnjice bitke na Kosovu "predstavlja otvorenu provokaciju za pripadnike izvesnih krugova na Kosovu koji su već izrazili spremnost da se sa njima konfrontiraju".

Pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) najavili su da će učiniti sve da "zaustave" Gardu cara Lazara da dođe na Kosovo, ukoliko to ne učine Kfor i Kosovska policijska služba i pozvao Srbe da se ne priključuju tim "paramilitarnim strukturama".

"Pozivamo Srbe da se ne priključuju paramilitarnim strukturama Garde cara Lazara, pošto im niko ne može pružiti bezbednost", navodi se u saopštenju koje je potpisao jedan od rukovodilaca veterana OVK iz regiona Dečana, Avdulj Muškoljaj.

Riker proglasio Gardu cara Lazara paravojnom organizacijom

Šef UNMIK-a Joakim Riker potpisao je danas administrativnu uredbu kojom se takozvana "Garda cara Lazara" proglašava paravojnom organizacijom na Kosovu i dozvoljava preduzimanje najoštrijih mera prema njoj.

Posle sastanka premijera Kosova Agima Čekua, šefa UNMIK-a Joakima Rikera i komandanta KFOR-a Rolanda Katera na kojoj je ocenjena bezbednosna situacija na Kosovu, oni su novinarima izjavili da su preduzete sve mere da se onemoguće provokacije tokom proslave 618. godišnjice Kosovske bitke i Vidovdana.

"Svako prisustvo 'Garde'... na Kosovu će se smatrati gaženjem Rezolucije 1244 i kao opasnost za red i zakonitost. Dao sam jasne instrukcije policiji da ima pravo da preduzme sve potrebne korake kako bi se sačuvali red i mir. Nećemo dozvoliti nikakvu provokaciju, neodogovorno ponašanje ili nasilje", rekao je Riker.

On je izrazio nadu da će sledeći dani na Kosovu biti mirni.

Komandant KFOR-a Roland Kater je rekao da će KFOR kontrolisati sve autobuse koji ulaze na Kosovo i dolaze za Gazimestan i da će, ako u njima otkrije lica za koje se sumnja da pripadaju "Gardi cara Lazara" odmah ih uhapsiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.