Jeremić: EU da prihvati naše uslove ili blokada u SB UN

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: EU da prihvati naše uslove ili blokada u SB UN

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" da pregovori u vezi misije EU na Kosovu mogu biti završeni prihvatanjem srpskih uslova ili blokadom u Savetu bezbednosti UN.



Šef srpske diplomatije je podvukao da će Moskva podržati sve što je prihvatljivo za Srbiju i da će u Savetu bezbednosti UN blokirati sve što nije prihvatljivo za Beograd.

"Samo Savet bezbednosti UN može dozvoliti trasnformaciju međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prisustva na Kosovu. Principijelno mi nemamo ništa protiv, ako Euleks ne bude kršio suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. To znači da mora biti pismeno utvrđeno da Euleks mora biti neutralan po pitanju statusa Kosova i da ne sme sprovoditi Ahtisarijev plan. Ukoliko ne bude došlo do dogovora onda bi aktuelna civilna misija UN ostala jedina legalna međunarodna misija na Kosovu", objasnio je on.

Po pitanju Euleksa Srbija, kako je naglasio, namerava isključivo da pregovara sa UN.

"Čini se da za pojedine evropske članice Saveta bezbednosti UN principijelni dogovor sa svetskom organizacijom od pre nedelju dana nije prihvatljiv. Te zemlje su izvršile pritisak na sekretarijat UN da promeni svoj stav", kazao je Jeremić.

"Što se tiče Srbije pregovori o Euleksu mogu biti okončani prihvatanjem naših uslova ili blokadom u Savetu bezbednosti UN. Srpska politika prema Kosovu je naravno u suprotnosti sa interesima onih zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu", objasnio je on.

Na pitanje da li politika Beograda prema Kosovu ne usporava proces evropske integracije Srbije, Jeremić je istakao da je evropska integracija strateški prioritet srpske vlade.

"U ovom trenutku naša politika prema Kosovu ne usporava put Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Mi ćemo učiniti sve kako se ta dva procesa ne bi presecala. Zvanična politika kako Beograda, tako i Brisela, jeste da se radi o dva odvojena procesa. Situacija bi se iskomplikovala ako to ne bi bilo tako", poručio je on.

Upitan da li veruje da Srbija može postati članica EU bez regulisanja odnosa sa Prištinom, šef srpske diplomatije je izrazio nadu da će "odnosi moći da se regulišu na način prihvatljiv za obe strane ".

"Očekujemo da Međunarodni sud pravde utvrdi da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ukoliko Srbija uspe da podigne zid daljem priznanju onda Kosovo nikada ne bi moglo postati članica međunarodnih organizacija, niti bi moglo trajno definisati svoj status ", naglasio je Jeremić.

"Priština je uz podršku pojedinih država odlučila da jednostrano proglasi nezavisnost. Na nama je da pokažemo da to ne vodi ka ostvarenju njenih ciljeva", zaključio je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiseni otputovao na sednicu SB UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2008, 23:37

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni otputovao je danas u Njujork, gde će 11. novembra učestovati na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da se ne zna da li će se Hiseni obrat ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.