Izvor: Politika, 25.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dobar dan za odbranu Kosova

Odbačen predlog saudijske rezolucije, vlasti Sirije nisu dozvolile kosovskoj delegaciji da prisustvuje ministarskom sastanku OIK

Predlog rezolucije Saudijske Arabije sa pozivom da islamske zemlje priznaju nezavisnost Kosova juče nije prihvaćen na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije (OIK) u Damasku. Na taj saudijski predlog pojedine članice OIK podnele su amandmane, izjavio je Fonetu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, tako da usvojena rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ne pominje kosovsku državnost.

„Rezolucija koju je podnela Saudijska Arabija, kojom se muslimanske zemlje pozivaju da priznaju nezavisnost Kosova, uz velike diplomatske napore promenjena je amandmanima koje su podneli Sirija, Egipat, Azerbejdžan, Alžir i druge zemlje, tako da u njoj više nema poziva islamskim zemljama na priznavanje Kosova, niti bilo kakve reference na državnost Kosova”, precizirao je Jeremić.

On je istakao da je to još jedna važna diplomatska pobeda za Srbiju i da je juče u Damasku, kada je reč o odbrani Kosova i Metohije, bio dobar dan.

Ipak, Jeremić je rekao da očekuje da će se pritisak na muslimanske i druge zemlje sveta da priznaju Kosovo nastaviti, naglašavajući da će se nastaviti i borba Srbije da to spreči. „Kao što smo bili uspešni u Damasku, nadam se da ćemo biti uspešni i u budućnosti”, rekao je Jeremić.

U saudijskom tekstu rezolucije se, sem poziva da priznaju Kosovo, od islamskih zemalja tražilo i da podrže njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i da Kosovu pruže svaku drugu vrstu materijalne, duhove i političke pomoći.

Takođe, u diplomatskim krugovima se saznaje da sirijske vlasti nisu dale akreditaciju delegaciji Kosova da prisustvuje ovom skupu.

Organizacija islamske konferencije ima 57 članova, od kojih je devet priznalo Kosovo.

M. A.

[objavljeno: 25/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.