Jeremić: Cilj buduće vlade je ulazak u Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Cilj buduće vlade je ulazak u Evropu

RIM - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Rimu da će buduća vlada Srbije imati "kao najveći prioritet mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i ulazak Srbije u Evropu".On je, međutim podvukao da "to ne znači da ćemo odustati od našeg polaganja prava na suverenitet nad čitavom teritorijom".

"Naš cilj je mir, stabilnost i pomirenje, a pomirenje podrazumeva potpunu saradnju sa Haškim tribunalom, što je takođe prioritet buduće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade, jer predstavlja moralnu obavezu pre svega prema nama samima", rekao je Jeremić.

"Naš cilj je dakle evropska budućnost, ekonomske investicije. Ali nećemo odustati od Kosova i mogućnosti nastavka rada diplomatskim i pravnim sredstvima kako bismo odbranili suverenitet i teritorijalni integritet u tom kontekstu", dodao je on.

U vezi s Kosovom, po njegovim rečima, Srbija je "planirala da se obrati Međunarodnom sudu pravde povodom onoga što smatramo da predstavlja kršenje međunarodnog prava putem pokušaja secesije".

"Verujemo da je najbolje rešenje zatražiti savetodavno mišljenje Suda. To bismo uradili i ranije, ali statut Suda predviđa da takav zahtev ne može biti podnesen od strane pojedinačnih zemalja već mora doći preko UN", rekao je Jeremić.

"Kakva god da bude odluka Suda, ođeknuće u jednostavnijem balkanskom okruženju od ovog aktuelnog, jer je trenutno reč o okruženju nabijenom tenzijama. Moramo da ih smanjimo, da iskoristimo istorijsku priliku koju nam pruža činjenica da su sada vrata Evrope otvorena za nas", ocenio je srpski ministar.

U vezi s bilateralnim odnosima, on je konstatovao da "ne bi bilo istinito kada bi rekao da nema političkih problema", a da je u tom "najvažnija činjenica da je Italija jednostrano odlučila da povuče potez koji je zapravo doveo u opasnost suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje".

Srbija zato, po rečima Jeremića, nije imala drugi izbor nego da preduzme odgovarajuću diplomatsku meru te je povukla ambasadora na konsultacije.

"Bez kompromisnog rešenja za Kosova, ili, ako hoćete, bez uslova za rešavanje pitanja Kosova na način koji više predstavlja kompromis nego što to Italija danas vidi, biće za nas veoma teško nastaviti ka potpunoj normalizaciji odnosa", zaključio je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIZNANJE KOSOVA PROBLEM U ODNOSIMA

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008, 00:37

RIM, 10. jun 2008. (FoNet) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je danas u Rimu izjavio da će buduća vlada Srbije imati “kao najveći prioritet mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i ulazak Srbije u Evropu”. On je, međutim, u intervjuu s rimskom agencijom Adnkronos podvukao da "to ne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.