Jeremić: Belgija i Holandija pokušale da izmene SSP

Izvor: Politika, 28.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Belgija i Holandija pokušale da izmene SSP

Šef srpske diplomatije istakao je da sa Saveta ministara EU očekuje jasan signal da su vrata za punopravno članstvo u Uniji otvorena za Srbiju

Luksemburg – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao bi, i prema očekivanjima evropskih zvaničnika, da bude ponuđen Srbiji na potpisivanje već danas, ali problem predstavljaju zahtevi Belgije i Holandije da se izmeni tekst Sporazuma koji je parafiran novembra prošle godine.

Ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče Tanjugu da su Holandija i Belgija pokušale da izmene tekst SSP, ali da taj predlog nije usvojen na sastanku evropskih zvaničnika u Luksemburgu. „Diskusija o inicijativi Holandije i Belgije trajala je desetak minuta i nije naišla na podršku ostalih članica Evropske unije, tako da od tih promena nema ništa”, rekao je Jeremić.

Jedan od uslova za brzo potpisivanje SSP-a, koje postavljaju Holandija i Belgija, jeste da mu se doda odredba da se ne sme sprovoditi dok Beograd ne dokaže da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Šef diplomatije je dodao da Srbija prihvata da potpiše samo tekst SSP-a kakav je parafiran.

Jeremić je izjavio Tanjugu, posle susreta sa evropskim zvaničnicima u Luksemburgu, da se s današnjeg sastanka šefova diplomatija EU može očekivati signal za punopravno članstvo Srbije u Uniji. „Razgovarao sam s predsedavajućim EU, s trojkom Unije, u neprekidnim smo razgovorima s najvišim zvaničnicima EU. Mislim da imamo razloga da budemo optimistični i da u toku dana, kada se bude održavao sastanak ministara spoljnih poslova EU, možemo očekivati pozitivan razvoj situacije”, rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije istakao je da danas očekuje „čvrst, jasan signal da su vrata EU za punopravno članstvo u Uniji otvorena za Srbiju”. „Naravno, razgovaramo i o potpisivanju SSP, ali mislim da on nije u ovom trenutku od presudnog značaja. Da li će do tog potpisivanja doći danas ili na sledećem sastanku Ministarskog saveta, nije od presudnog značaja”, rekao je Jeremić.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je da se još pokušava naći put da Srbija sa EU potpiše SSP, pri čemu nije isključio mogućnost da to bude učinjeno već danas. „Još tražimo rešenja koja bi zadovoljila Srbe, Holanđane i Belgijance, odnosno sve nas, što je teško”, rekao je on po dolasku u Luksemburg, gde danas počinje sednica Saveta ministara EU za opšte i spoljne poslove.

Rupel je, kako Tanjug prenosi pisanje slovenačke agencije STA, istakao da je moguće da Sporazum bude potpisan „u verziji u kojoj je parafiran”, dodajući da pokušaji izmena stvaraju probleme, delom i zbog činjenice da u Srbiji nema vlade u punom mandatu, zbog čega bi „novo otvaranje Sporazuma” donelo previše zapleta.

„Mislim da ne bismo smeli ići na novo otvaranje Sporazuma”, dodao je on.

Podsetivši da je o mogućnosti potpisivanja Sporazuma juče razgovarao s Vukom Jeremićem, Rupel, uprkos isticanju da je „situacija komplikovana”, nije isključio mogućnost da Sporazum danas bude potpisan.

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana juče je u Luksemburgu iskazao optimizam u pogledu mogućeg kompromisa, koji bi otvorio mogućnost da se sa Srbijom potpiše SSP, ali nije želeo da precizira da li očekuje da se to dogodi danas ili u junu.

Većina članica EU je za to da se SSP s Beogradom potpiše što pre, jer u tome vide podsticaj za evropske snage u Srbiji, pred izbore 11. maja.

Holandija i Belgija zatražile su od partnera u EU da se Srbiji ponudi da potpiše SSP posle srpskih izbora 11. maja, potvrdili su Beti evropski diplomatski zvaničnici u Luksemburgu, uoči sastanka šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića i predsedavajućeg Saveta ministara Evropske unije slovenačkog ministra Dimitrija Rupela.

Predlog Holandije i Belgije, iznesen u pismu slovenačkom predsedništvu EU, svodi se na to da bi Sporazum sa Srbijom posle potpisivanja stupio na snagu, uz automatsko aktiviranje prelaznog trgovinskog sporazuma EU – Srbija, s tim da se ratifikacija SSP u parlamentima zemalja evropske dvadesetsedmorice uslovi dostizanjem pune saradnje Beograda sa Haškim sudom.

To bi moralo da uključi hapšenje i izručenje preostalih optuženih tribunalu u Hagu, odnosno davanje informacije gde se oni nalaze, ako nisu na srpskoj teritoriji.

U evropskim izvorima dosad su kružile i tvrdnje da vlade u Hagu i Briselu pristaju na neku političku izjavu šefova diplomatija na današnjem sastanku ministara Unije u Luksemburgu, odnosno da se potpiše Sporazum odmah, ali da ne stupi na snagu dok ne bude ispunjen uslov pune saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Funkcioneri Saveta ministara EU u Briselu su ocenili da, ako bi se postigao dogovor o potpisivanju Sporazuma sa Srbijom posle srpskih izbora, onda to ne bi moglo da se dogodi već 26. maja kad je sledeći susret šefova diplomatija, već najverovatnije na ministarskom zasedanju polovinom juna.

Belgija je stavila do znanja da bi bila spremna na simbolički gest EU prema Srbiji, dok je šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen saopštio da je od parlamenta u Hagu dobio „manevarski prostor” da „u ime značaja spoljne politike EU” takođe izađe u susret težnjama ostalih partnera u EU.

P. R.

-----------------------------------------------------------

Đelić: Biće mi čast da potpišem

Pančevo - Potpredsednik Vlade Srbije i funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić ocenio je juče da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom bilo u najvećem interesu Srbije.

Tokom posete Pančevu, on, međutim, nije mogao da kaže da li će Srbiji biti ponuđeno da potpiše taj sporazum. „Biće mi velika čast da ga potpišem i to će biti pravi patriotizam, a ne lažni, kao kod ljudi koji su pre nekoliko nedelja pregovarali o Sporazumu, glasali za njega, a danas, da bi dobili koji glas više na izborima, pričaju protiv budućnosti svih građana", rekao je Đelić.

Kako je ocenio, glasanje za stranke čiji su lideri Vojislav Šešelj i Vojislav Koštunica znači odustajanje od Evrope.

Beta

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.