Jelinčić: Uneli više od 250 miliona evra kroz projekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelinčić: Uneli više od 250 miliona evra kroz projekte

Fondacija za otvoreno društvo u proteklih 25 godina unela je u Srbiju više od 250 miliona evra preko različitih projekata, koji su upotrebljeni za dobrobit zemlje, i pomagala najširem spektru civilnog društva i državi da formulišu svoje politike i da ih sprovedu, izjavila je direktorka Fondacije Jadranka Jelinčić.

Ona je u izajvi Tanjugu istakla da će Fondacija nastaviti svoj rad po istim prioritetima koji su je vodili i u prethodne četiri godine, tokom kojih je podržavala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne samo nevladine organizacije, već i brojne državne organe i lokalne samouprave.

Fondacija će nastaviti da pomaže da Srbija u evropskim integracijama dođe do najboljih mogućih politika i pregovaračkih pozicija sa EU i da one budu sprovedene.

"Takođe, nastavićemo da finansiramo sve vrste zagovaranja prema EU i Evropskoj komisiji, da taj proces teče nesmetano, da se objektivno procenjuje šta je Srbija uradila i da to bude jedini kriterijum za brzinu pregovora", rekla je Jelinčić.

Prema njenim rečima, akcenat će i dalje biti na poglavljima 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava, jer, kaže, od njih, na koncu, i zavisi uobličavanje Srbije kao funkcionalne demokratije.

"Voleli bismo da vidimo više aktera koji će se baviti unapređenjem rada pravosuđa, jer je to jedan segment koji je za sad nedovoljno pokriven, a koji zahteva možda najveći napor kad je reč o stabilizaciji demokratskih promena", rekla je ona i dodala da će fokus biti i na pravima manjina, uključujući i položaj Roma.

Isto se odnosi i na medijsku sferu.

"Srbija se, naime, nalazi pred pisanjem nove medijske strategije, za period posle 2015. godine", ukazala je Jelinčić i istakla da je sloboda medija garant ostvarivanja prava na objektivno informisanje.

"Objektivno informisanje građana je jedini način da građani zaista mogu da učestvuju u procesima demokratskog donošenja odluka", zaključila je Jelinčić.

Govoreći o odnosu vlasti i civilnog društva, Jelinčić navodi da je taj odnos sam po sebi "osuđen" na to da ne bude odnos slaganja, ali smatra da su vladajuće strutkure u Srbiji preosetljivi na konstruktivnu kritiku.

Jelinčić istovremeno ne vidi nikakvu potrebu da vlast bude preterano kritična prema nevladinim orgnanizacijama, posebno onim koje kontrolišu način na koji se sprovode ili ne sprovode reforme koje Srbiju vode ka demokratskoj funkcionalnoj državi.

"To je važno, zato što će se ultimativno, u momentu kad se Srbija pridruži EU, to biti jedino što će se procenjivati - da li je Srbija funkcionalna demokratska država, da li svaki organ radi svoj posao, da li organi državne vlasti jedni druge efektivno kontrolišu i da li su sposobni da efikasno i efektivno sprovedu ono što se zove evropska politika", zaključila je Jelinčić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.