Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna petina dala imovinsku kartu

Beograd -- Od 13.000 državnih funkcionera, tek svaki peti je prijavio koliko je zaradio prošle godine i šta poseduje od imovine.

Rok za dostavljanje imovinskih karti istekao je juče, a u Republičkom odboru za rešavanje sukoba interesa kažu će sačekati još neko vreme da izveštaji stignu. Oni dodaju da će u martu saopštiti ko se ogrešio o zakon. Izveštaje o prihodima i imovini prijavilo je 2.700 državnih funkcionera.

Iz dosadašnjeg iskustva, u Odboru za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešavanje sukoba interesa kažu da funkcioneri tu obavezu ispunjavaju tek kada se protiv njih pokrene postupak ili nakon javne opomene.

U praksi se pokazalo da imovinu i prihode redovnije prijavljuju republički i pokrajinski funkcioneri nego lokalni.

Vlatko Sekulović, državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, kaže da je prijavio imovinu i da se ona nije uvećala.

Isto kaže i Tomislav Nikolić iz SRS-a: "Ja sam prijavio imovinu, nije mi se uvećala. Ne znam za druge funkcionere, to je individulna odgovornost."

Izveštaje je podnela većina poslanika iz svih stranaka. Prema navodima iz medija, Predrag Marković povećanje na svom računu od 9.000 evra za godinu dana objasnio je time da su dužnici počeli da mu vraćaju novac.

Odbor za rešavanje sukoba interesa upoređuje primanja funkcionera sa onima iz prošlogodišnjih izveštaja. "Ako su te prijave znatno veće od primanja, to bi moglo da znači da je došlo do bogaćenja zloupotrebom položaja", kaže Milovan Dedijer, predsednik Odbora za rešavanje sukoba interesa.

Novoizbarani narodni poslanici imovinsku kartu podneće 15 dana nakon sazivanja parlamenta. U izveštaj treba da se upiše nekretnina koju poseduju ili su je zakupili na duže od godinu dana. Takođe, između ostalog, motorna vozila, depozit u bankama u zemlji i inostranstvu, akcije, gotovinu, ali i dugovanja. Takođe, treba da prijave i imovinu supružnika, odnosno povezanih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.