Jedinica Vagner formalno ne postoji, tvrdi Putin — mediji

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2023, 11:44

Jedinica Vagner formalno ne postoji, tvrdi Putin — mediji

  Legalizacija privatnih vojnih kompanija je komplikovano pitanje kojim bi trebalo da se pozabave vlada i parlament, jer formalno kompanije kao što je PVK Vagner u ovom trenutku ne postoje u Rusiji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Specijalni dopisnik Komersant-a Andrej Kolesnikov citirao je ruskog predsednika koji je u odgovoru na pitanje o budućnosti organizacije rekao da, sa stanovišta ruskog zakonodavstva, „PVK Vagner ne postoji“. Predsednik je objasnio da Rusija nema zakon o privatnim vojnim kompanijama i da, samim tim, „nema tog pravnog lica“. „Grupa [Vagner] postoji, ali je u pravnom smislu ne postoji“, navodi se u izveštaju Putina. „Formalna legalizacija je posebno pitanje kojim bi trebalo da se pozabave Državna duma [donji dom ruskog parlamenta] i vlada. To je komplikovano pitanje. Predsednik veruje da je kontroverza Vagner grupe „veoma jednostavna i jasna za [članove] ruskog društva“. „Vagnerovi obični članovi su se borili dostojanstveno... pa je veoma žalosno što su se umešali u ove događaje“, dodao je Putin. Ruski predsednik je u četvrtak učestvovao na sednici Foruma o budućim tehnologijama. Po završetku događaja, obavio je razgovor sa ruskim novinarima. Odlomke razgovora, gde je pokrenuto pitanje Ukrajine, NATO-a i žitnog dogovora, objavio je sajt Kremlja, a emitovao televizijski kanal Rossija-24.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.