Janković prekida saradnju sa DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković prekida saradnju sa DS

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom (DS), pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava. Ne smatramo Sašu Jankovića protivnikom Demokratske stranke, kao ni članove Pokreta slobodnih građana, jer je za DS jedini protivnik režim Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, navode demokrate u saopštenju kojim reaguju na izjavu iz Jankovićevog pokreta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"U stanju prikrivene diktature pod fantomkama, time se suštinski učestvuje u lažiranju demokratije i simulaciji dijaloga", izjavio je predsednik PSG Saša Janković.

"Građani Srbije imaju pravo da znaju ko stoji sa koje strane", poručio je Janković, koji smatra da "beskrajne političke kombinatorike moraju biti zamenjene čvrstim i principijelnim stavovima u koje se građani Srbije uvek mogu pouzdati".

"Niko nema pravo da se kocka njihovim poverenjem. Žalimo zbog zaokreta predsednika DS i ponavljamo da je jedini dijalog koji će Pokret ikada imati sa Aleksandrom Vučićem isključivo razgovor o mirnoj predaji vlasti", istakao je Janković.

U saopštenju PSG se ocenjuje da "potez predsednika DS stranke predstavlja kršenje prvog principa i uslova saradnje opozicije - da nema neposredne, niti posredne saradnje sa vlašću Srpske napredne stranke (SNS)".

"Predsedništvo Pokreta je jednoglasno odlučilo da u takvim okolnostima Pokret ne može da nastavi razgovore o saradnji", naglašava se u saopštenju.

Pokret ukazuje da je Šutanovac izjavio da će demokrate svoj predlog ustavnih izmena poslati Vučiću i da debata treba da počne prvo na nivou eksperata.

DS: Janković zbunjuje građane, ali ga ne smatramo ga protivnikom

Ne smatramo Sašu Jankovića protivnikom Demokratske stranke, kao ni članove Pokreta slobodnih građana, jer je za DS jedini protivnik režim Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, navode demokrate u saopštenju kojim reaguju na izjavu iz Jankovićevog pokreta.

"Demokratska stranka nema nameru da vodi debatu u medijima niti sa Sašom Jankovićem, niti sa bilo kim iz opozicije, jer Srbiju čekaju ozbiljni izazovi", poručuju demokrate.

U saopštenju dostavljenom medijima navode da DS od svog nastanka pokreće inicijative i nudi rešenja za probleme u kojima se građani Srbije nalaze, a da kao jedno od suštinskih pitanja vide upravo pitanje promene Ustava.

U saopštenju DS navodi i da je inicijativa za promenu Ustava u delu kojim bi pravosuđe bilo depolitizovano i lišeno svakog uticaja izvršne i zakonododavne vlasti suprotna interesima vladajuće oligarhije i Aleksandra Vučića, te insistira na tome da nema nikakvog zaokreta u odnosu prema vladajućoj koaliciji.

DS ostaje pri tome da Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku mogu da smene "samo oni koji imaju jasnu politiku koja od Srbije može da napravi pristojno mesto za život", te navode da su i Jankovića na predsedničkim izborima bezuslovno podržali verujući da i on zastupa ideje za koje se DS bori.

Upravo zbog toga DS smatra da saopštenje Saše Jankovića zbunjuje građane Srbije i ide u korist štete celokupne opozicije pred izbore u Beogradu, te poručuje da će nastaviti sa svojim aktivnostima kroz parlamentarni rad i desetine novih predloga izmena i dopuna loših zakona, ali i na ulici, gde će, kako najavljuju, od septembra početi razgovore sa građanima.

Šutanovac: Uz izbore u BG moguć i referendum o izmeni Ustava

Šutanovac je jutros rekao da ne isključuje mogućnost održavanja referenduma o izmeni Ustava istovremeno uz beogradske izbore.

On je za N1 rekao da ne očekuje vanredne parlamentarne izbore.

Govoreći o predlogu promene Ustava, Šutanovac je rekao da je DS pre dva meseca predstavila svoj predlog izmene dela Ustava, koji se tiče pravosudnog sistema, ali i da taj predlog nema veze sa dijalogom o Kosovu, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

DS će imati određene predloge koji se tiču i institucije predsednika Republike, te da da razmatraju i mogućnost promene izbornog sistema, rekao je Šutanovac i dodao da veruje da ćemo najmanje dva puta menjati Ustav do ulaska u EU.

Kad je reč o beogradskim izborima, Šutanovac je rekao da je sa Sašom Jankovićem, Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem nedavno imao, kako kaže, razmenu mišljenja, a ne zvaničan sastanak.

"Ako budemo u prilici da nakon izbora činimo većinu, onda možemo da napravimo dogovor. Suština je da jedna opoziciona kolona može da osvoji veliki broj glasova, ali se postavlja pitanje da li može da osvoji više od polovine mandata u parlamentu Beograda", rekao je Šutanovac.

Naveo je da DS nema problem da podrži Sašu Jankovića kao kandidata za gradonačelnika, ali da je sam bivši ombudsman rekao da nije zainteresovan.

"Stranka ce predložiti kandidata eventualnoj koaliciji, ali nemamo problem da prihvatimo predlog ako neko ima boljeg kandidata", rekao je Šutanovac.

"Moje mišljenje je da opozicija treba da se ukrupnjava, sa Socijaldemokratskom strankom imamo sličnu platformu, ali ta stvar se stavlja ad acta od momenta kad je Tadić rekao da to ne želi. Meni je žao", kaže Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.