Izvor: Blic, 06.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Političari moraju da odgovaraju za ono što kažu

Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić izjavio je večeras da za razvoj demokratije i budućnost srpskog društva nije dobro da političari najavljuju obračun sa medijima, kao i da moraju da odgovaraju za ono što kažu.



Komentarišući najavu funkcionerke Srpske radikalne stranke (SRS) Gordane Pop Lazić da će se ta stranka izboriti sa medijima i nevladinim organizacijama koje "potpomažu eurounijatskim snagama", Janjić je rekao Beti da "mediji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i političari imaju pravo da iznose svoj stav, ali da moraju da odgovaraju za činjenice koje iznose".

"Postoji razlika između prava političara i svakog građanina da ukaže i da se buni protiv loše predstavljenih činjenica, ali nijedan političar nema pravo da najavljuje da će da guši medije koji faktički imaju uređivačku politiku kakva njemu ne odgovara", kazao je Janjić.

NUNS:Pop Lazićeva najavila obračun sa proevropskim snagama

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da je funkcionerka i poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Gordana Pop Lazić najavila "obračun sa svima koji se zalažu za evropske integracije".

U današnjem saopštenju NUNS-a navodi se da je ta izjava Lazićeve u emisiji "Izbori 2008." suprotna svim civilizacijskim i demokratskim standardima.

NUNS je ocenio da takva izjava "dodatno podgreva atmosferu linča koja ovih dana postaje dominantna predizborna poruka pojedinih patriotskih stranaka".

U saopštenju NUNS-a ukazano je da nije prvi put da SRS optužuje slobodne i nezavisne medije, i da otvoreno preti novinarima, političarima i svim građanima Srbije koji ne misle radikalski.

"Podsećamo da je Pop Lazićkin partijski šef (Vojislav Šešelj), sada na optuženičkoj klupi u Hagu, pravio liste novinara za odstrel, da je na glavnom trgu glavnog grada pištoljem pretio građanima kojima se nije dopadala njegova politika, da je drugi njen lider, neuspešni kandidat na predsedničkim izborima prizivao smrt premijera Zorana Đinđića, da je treći radikal po rangu, Miloševićev ministar za informacije, odnosno cenzuru, uveo preke sudove za novinare...", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Lazićeva je sinoć "samo iskreno priznala stvarne namere radikala, odnosno njihovih lidera".

"Taman koliko da razuveri i razočara one koji su već pomislili da je SRS promenila i dlaku i ćud. Na vreme, 12. maja bi već bilo kasno", ocenjeno je u saopštenju NUNS-a.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Osude izjave Gordane Pop-Lazić

Izvor: B92, 07.Maj.2008, 08:37

Beograd -- Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić rekao je, povodom izjave Gordane Pop-Lazić, da za razvoj demokratije nije dobro da političari najavljuju obračun sa medijima...Komentarišući najavu funkcionerke Srpske radikalne stranke i predsednice opštine Zemun Gordane Pop-Lazić da će se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.