JMBG - još jedan prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2013, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JMBG - još jedan prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH

10.07.2013. -

Za sada PIK ne smatra da je potrebno koristiti "bonska ovlaštenja" jer privremena odluka Savjeta ministara BiH o jedinstvenom matičnom broju daje dovoljno vremena Parlamentarnoj skupštini BiH da nađe rešenje, kaže Visoki predstavnik Valentin Incko:

- U PIK-u vlada jednoglasno mišljenje da mi ne možemo osloboditi domaće političare da rade svoj posao. To bi bilo za njih najlakše. Kad bi PIK to uradio njima ne bi trebao posao i mogli bi ići na godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << odmor. Mišljenje je da se ne mogu i ne trebaju osloboditi političari tog posla i te odgovornosti i zato nije bilo debate da se koriste "bonska ovlaštenja".

Ambasadori članiza zemalja Savjeta za primenu mira, podržali su proteste građana, ali su istakli da protesti moraju biti mirni i da se ne smije ograničavati kretanje državnih službenika, kaže Incko:

- Građani imaju pravo da izraze svoje stavove na svoj način i to nije samo svake četiri godine na izborima i između toga mogu da izražavaju svoje stavove, a to po mišljenju dva ili tri ambasadora i nije loše za imidž jedne države nego to može čak da bude pozitivno. Bilo je dosta simpatija za mirne i dostojanstvene proteste građana.

Na pitanje ko je odgovoran za nedavnu "talačku krizu" u zajedničkim institucijama BiH, Incko kaže da je zakazala koordinacija policijskih agencija, te da u budućnosti ovakve situacije treba rešavati na efikasniji način:

- Mogu da kažem da imam osećaj da se ljudi još sećaju rata i krvoprolića i da se malo plaše intervenisati na robusniji ili jači način, ali svakako u budućnosti treba omogućiti da Vlada i Parlament mogu raditi svoj posao. Istovremeno moraju omogućiti ljudima da na miran način iskažu svoje mišljenje, a takođe ne sme da dođe do zloupotrebe takvih demonstracija kroz neke stranke. Neke su odmah počele da se solidarišu.

Sa druge strane srpsko rukovodstvo u zajedničkim institucijama je ocenilo da je politička i bezbednosna situacija srpskih predstavnika u BiH dodatno ugrožena. Rukovodstvo Republike Srpske zbog saznanja da su institucije BiH tada blokirali predstavnici kantonalne policije FBiH traže da se utvrdi odgovornost rukovodioca u bezbednosnim i pravosudnim institucijama, kao i da se u roku od šest meseci donese Zakon o JMBG i set zakona o prebivalištu i državljanstvu.

Predsednik Republike Srpske je o eventualnim nametnutim odlukama Visokog predstavika rekao:

- Republika Srpska će odbiti svaku nametnutu odluku Visokog predstavnika, bila ona odluka ili zakon. Neće je primenjivati, neće je objavljivati u Službenom glasniku i doneće određeni akt o neprovođenju njegove odluke na prostoru Republike Srpske vezano za ova pitanja.

Profesor ustavnog prava na pravnom fakultetu u Banjaluci Petar Kunić i poslanik u Parlamentarnoj Skupštini BiH je ovaj problem objasnio na sledeći način:

- Postoji dosta problema koji se iz Federacije BiH prebacuju na Republiku Srpsku. O čemu se radi i zašto srpski predstavnici ne prihvataju Zakon o JMBG koji je ranije bio na snazi, odnosno neke njegove odredbe? I srpski predstavnici predlažu Zakon o JMBG, takođe koji je jedinstven. Tu nema nikakve podele. Država ga donosi i državne institucije, ali se tu uključuju entiteti i entiteti određuju registraciono područje. I u prethodnoj Jugoslaviji je bio takav zakon. Država Jugoslavija ga je donosila, a čak su poktrajine i republike donosile svoje zakone, odnosno pokrajinski i republički organi su utvrđivali registraciono područje. BiH je preuzela taj zakon i sada želi neki vid unitarizacije. To je sve složeno pitanje i moglo bi se potegnuti pitanje koji se sve ciljevi mogu nazreti, odnosno zašto se insistira na ovakvoj organizaciji registracionih područja. Prvo, ovo je apsolutno jedna tendencija unitarizacije BiH. Drugo ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH jer ne priznaje političko-teritorijalnu podelu BiH, jer je BiH federalna država. Koncept Bošnjaka je unitarizacija BiH. U Parlamentarnoj skupštini se je stalo sa prenosom nadležnosti jer ova sada garnitura više to ne dozvoljava.

Vanja Savićević,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.