JDP posle 30 godina nastupilo u HNK Zagreb

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JDP posle 30 godina nastupilo u HNK Zagreb

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) sinoć je, prvi put nakon 30 godina, nastupilo u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, gde je izvelo predstavu "Uobraženi bolesnik" J. P. Moliera, u režiji srpskog reditelja Jagoša Markovića.

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je glumce nagradila aplauzom i ovacijama.

Glavu ulogu igrao je naš poznati glumac Dragan Mićanović koji je novinarima, na prijemu nakon predstave, rekao da su utisci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle predstave i prijem publike fantastični.

"Kada je predstava izašla u Beogradu bilo je malo skepse i poprilično loših kritika, ali eto mi smo i pored toga uspeli da predstavu, igranjem, skupimo da se lepo i dobro osećamo u njoj tako da mislim da publika to prepoznaje", rekao je Mićanović.

U publici je bio i gradski menadžer Goran Vesić koji je novinarima rekao da su glumci JDP-a sinopćnim nastupom puno uradili za promociju Beograda i naše kulture.

"Ovo je pravi način na koji treba da radimo i nastupamo. Verujem da će u budućnosti u drugim gradovima regiona nastupati ne samo JDP, već i ostala naša pozorišta", rekao je Vesić.

Podsetivši da se u petak sastao sa gradonačlnikom Zagreba Milanom Bandićem, Vesić je rekao da je sa njim razgovarao o budućoj saradnji i mogućim koprodukcijama između JDP-a i HNK-a.

"Verujem da je ovo samo početak buduće dobre kulturne saradnje, a gde je dobra kulturna saradnja, tu dolazi i privredna i sva druga saradnja", naglasio je Vesić.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković-Manojlović kaže da je veoma zadovoljna.

"JDP je u HNK-u posle 30 godina, ali svih poslednjih godina JDP je bilo prisutno u Zagrebu...ovo je jedna od novijih predstava, 'Uobraženi bolesnik' i sad smo posle 30 godina prvi put ovde", istakla je ona.

Podsetivši da je JDP u HNK-u poslednji put nastupilo 1986. godine, ona je naglasila značaj ponovno uspostavljene saradnje pozorišnih kuća.

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do poslenjeg meesta, a u publici je bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski, vladika Porfirije.

Ovo gostovanje je nastavak ponovno uspostavljene saradnje dve pozorišne kuće započete u junu prošle godine, kada su glumci HNK na sceni Ljuba Tadić JDP-a izveli predstavu "Vučjak" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana.

U predstavi "Uobraženi bolesnik" nastupili su glumci Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović.

Marković, uz režiju, potpisuje i adaptaciju, scenografiju kao i izbor muzike, kostimografkinja je Bojana Nikitović, a svetlo je oblikovao Mile Buturović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.