Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvući pouke iz BiH za Kosovo

Berlin -- Zvaničnici koji budu nadgledali sprovođenje rešenja UN za Kosovo trebalo bi da izvuku pouke iz grešaka učinjenih u BiH.

To se navodi u izveštaju jednog evropskog istraživačkog centra. "Od početka se moraju postaviti pouzdane garancije kako bi se zaštitila prava stanovnika Kosova", navodi se u izveštaju Evropske inicijative za stabilnost (ESI), objavljenom na sajtu tog centra.

Druge nezavisne organizacije trebalo bi da nadgledaju rad međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misija, ocenio je ESI.

Taj istraživački centar predložio je da se postavi "uticajni i nezavisni ombudsman", koji bi istraživao sve žalbe stanovnika Kosova protiv pripadnika međunarodne misije.

"Koliko god da su posvećeni, ne sme se dozvoliti da, kada preuzmu odgovornost upravljanja postkonfliktnom teritorijom, preuzmu stav i imunitet bogova sa Olimpa", navodi se u izveštaju.

ESI je podsetio na borbu stotina policajaca u BiH kojima su Ujedinjene nacije zabranile rad u službi, ne ponudivši im mogućnost da se ta odluka preispita.

Tokom mandata Ujedinjenih nacija između 1996. i 2002, u BiH su otpuštena 793 policajaca, kojima je i zauvek zabranjen povratak u tu službu.

Iako su mnogi od njih dobili procese pred sudom u BiH, a učinjene greške priznala čak i Venecijanska komisija Saveta Evrope, Ujedinjene nacije odbijaju da na bilo kakav način isprave tu situaciju i upozoravaju bosansku vlast da ne dovodi u pitanje odluke te organizacije.

Vlast BiH formirala je komisiju koja će ponovo razmotriti slučajeve 262 pripadnika policije koji su zatražili pomoć bosanskih sudova.

Vlada u Sarajevu "s pravom smatra da je njena glavna obaveza da zaštiti ustavom zagarantovana ljudska prava svojih građana", naveo je ESI. Ipak, taj centar sumnja da će komisija "ugledati svetlost dana" zbog pritisaka Ujedinjenih nacija.

"Pouke ove priče se direktno mogu primeniti na svaku misiju u posleratnim zemljama koje bi UN ili EU mogle da vode u budućnosti", navodi se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.