Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj: Veoma udaljeni stavovi

Beograd -- Stavovi srpske i albanske strane o predlogu Ahtisarija za rešenje statusa Kosova i dalje su udaljeni, piše u izveštaju SB UN.

Situacija na Kosovu je mirna ali napeta, navodi se u zaključku izveštaja misije Saveta bezbednosti UN o poseti Prištini, Beogradu i Briselu krajem aprila. Izveštaj, čiju kopiju je dobila agencija Beta "imao se u vidu" prilikom završne izrade "američko-nemačkog" predloga rezolucije o Kosovu, o kojem se raspravlja u Savetu bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izveštaj je polovinom maja Savetu bezebednosti UN podneo belgijski ambasador Johan Verbeke.

U zaključcima misije petnaest ambasadora Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podvlači se da su "vlasti u Beogradu i sagovornici među kosovskim Srbima bili odlučno protiv predloženog (Ahtisarijevog) rešenja za Kosovo" i protiv svakog rešenja koje bi za ishodište imalo bilo kakav vid nezavisnosti.

Prema Verbekeovom izveštaju, predstavnici kosovskih Albanaca i nesrpskih zajednica su, na drugoj strani, izrazili "jasnu i nedvosmislenu podršku predlogu (Martija Ahtisarija) i preporuci za budući status Kosova".

Zaključak misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je, takođe, da su "ostale vidljive posledice sukoba iz 1998/1999. godine i napada u martu 2004. na Srbe i međunarodno prisustvo".

"Zajednice kosovskih Albanaca i kosovskih Srba su i dalje podeljene i žive, u velikoj meri, odvojeno jedna od druge. Proces punog pomirenja i istinske integracije će zahtevati dugoročne napore svih zainteresovanih strana".

U dokumentu koji je pripremio Verbeke stavlja se do znanja da je "povratak raseljenih lica i dalje presudno važan za primenu Rezolucije 1244" i da je "broj lica koja se trajno, održivo vraćaju, još uvek veoma mali".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.