Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj VSO o Hagu - državna tajna

Beograd -- Vrhovni savet odbrane smatra nužnim utvrđivanje krivične odgovornosti vojnih lica koja su pomagala skrivanje Ratka Mladića.

Sednica Vrhovnog saveta odbrane na kojoj načelnik Vojno-bezbednosne agencije Svetko Kovač podnosio izveštaj o rezultatima saradnje sa Haškim tribunalom, trajala je gotovo pet sati. Kako je televiziji B92 rečeno u Ministarstvu odbrane, VSO je odlučio da izveštaj ne bude predstavljen javnosti, već da nosi oznaku državna tajna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Osim pukovnika Dragomira Krstovića i kapetana Branislava Puhala, koji su se i ranije pominjali u tom kontekstu, izveštaj sadrži još čitav niz imena.

Vrhovni savet odbrane u svom saopštenju ocennjuje da je nužno utvrđivanje krivične odgovornosti bivših vojnih lica koja su pomagala skrivanje Ratka Mladića i omogućila da napusti vojne objekte i to nakon raspisivanja poternice MUP Srbije maja 2002. godine. Na sednici VSO razmatran je izveštaj Vojno-bezbednosne agencije koji je podneo prvi čovek vojne tajne službe Svetko Kovač. Kako B92 saznaje, celokupan izveštaj neće biti predstavljen javnosti, jer je odlučeno da nosi oznaku državne tajna.

Izveštaj, kako saznaje B92, je veoma detaljan, obuhvata period od 1997. do danas i sadrži čitav niz imena ljudi koju su pomogali Mladiću, kao i većinu lokacija na kojima se nalazio. Ipak na sednici VSO odlučeno je da se odustane od ranije ideje da se delovi izveštaja obelodane, tako da se u saopštenju izdatom nakon sastanka, navode informacije koje su već poznate javnosti.

U saopštenju se navodi da je VBA utvrdila da je Mladić povremeno boravio u vojnim objektima do 1. juna 2002. godine. U saradnji sa BIA došlo se do podataka da je skrivanje Mladića od tada preuzima deo penzionisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoć penzionisanih pripadnika VJ i civila. VBA preduzima intenzivne mere prema više lica iz vojske da bi utvrdila da li je pružaju podršku ili su u kontaktu sa Haškim optuženicima. Od marta 2003. godine izvršene su nenajavljene kontrole 27 vojnih objekata na teritoriji Srbije i Crne Gore i utvrđeno je da se haški optuženici ne kriju u njima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.