Izručenje Marića dobar korak

Izvor: Akter, 02.Jun.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izručenje Marića dobar korak

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocenio je danas da je izručenje osuđenog ratnog veterana Veljka Marića Hrvatskoj dobar korak koji će doprineti boljim odnosima Hrvatske i Srbije

"Bitno je da zemlje, pogotovo u ovoj pravosudnoj sferi, imaju poverenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje potpisali. Ovo je svakako nešto što nam je bila prepreka, koje sada nema i lakše će biti komunicirati i rešavati neke stvari. U svakom slučaju imamo odnose koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << takvi kakvi jesu, a ovo će sigurno doprineti da oni još budu bolji", rekao je Miljenić novinarima u Zagrebu.

On je istakao da je slučaj Veljka Marića, koji je u Srbiji osuđen zbog ratnog zločina koji je izvršen u Hrvatskoj, opterećivao odnose dve zemlje.

"Naš stav je bio i ostao da ako se nešto dogodilo u Hrvatskoj, mi smo sposobni da procesuiramo", rekao je hrvatski ministar.

Upitan šta će biti sa zakonom kojim se Srbija proglasila nadležnim za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u svim državama nastalima na prostoru SFRJ za koji su hrvatski zvaničnici više puta rekli da iskače iz okvira EU, Miljenić je odgovorio da Hrvatska i dalje ima isto mišljenje o njemu.

On je, međutim, precizirao da je do izručenja Veljka Marića došlo na osnovu Konvencije o transferu osuđenih osoba iz 1983.

Izrazio je žaljenje što je postupak dugo trajao, budući da je Marić u Srbiji još od 2010.

On je, međutim, naglasio da je važno što je u poslednjoj fazi hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, pre oko pola godine, uspelo da dobije status stranke u postupku pred nadležnim sudom u Beogradu, pa je onda i moglo da se bori pravnim argumentima.

Što se tiče dalje procedure, Miljenić je rekao da je Veljko Marić na putu prema zagrebačkom istražnom zatvoru Remetinec u kojem će provesti između nekoliko dana i nekoliko sedmica, a potom će biti upućen na izdržavanje kazne u neki od hrvatskih zatvora.

"Preduzeli smo krajnje napore da dođe do ovoga. Bjelovarski sud je potvrdio presudu suda iz Beograda, pa sad Marić ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se proveriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide. Dalje se s njim postupa kao sa svakim osuđenikom", rekao je Miljenić.

Na pitanje može li Marić tražiti puštanje na prevremenu slobodu iz zatvora, Miljenić je odgovorio da svaka osuđena osoba ima pravo to da traži i da je za sve nadležan hrvatski sud.

Hrvatski ratni veteran Veljko Marić, koji je u Srbiji izdržavao 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju 1991, izručen je danas oko 16 časova Hrvatskoj na graničnom prelazu Bajakovo.

U Srbiji se nalazio od 2010. kada je uhapšen na granici Srbije i Bugarske.

Hrvatske vlasti tražile su u više navrata od Srbije da im prepusti krivični progon ili da omogući da Marić izdržava kaznu u Hrvatskoj, posebno kritikujući Srbiju zbog spornog zakona kojim je proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske. ;

O tome, kao i o Veljku Mariću, razgovaralo se i tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu u februaru ove godine.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Milanović o Mariću više puta razgovarao s Vučićem

Izvor: Akter, 03.Jun.2015, 15:53

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da izručenje osuđenog ratnog vetrana Vejka Marića iz Srbije u Hrvatsku može da pomogne u odnosima dve zemlje.."Dobro je da se to dogodilo. Hrvatska je proteklih godina više desetina osuđenika prebacila u Srbiju, a, koliko znam, ovo je prvi slučaj...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.