Izraelski predsednik: Nema primirja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski predsednik: Nema primirja

VAŠINGTON - Izraelski predsednik Šimon Peres odbacio je danas bilo kakvu mogućnost primirja u palestinskoj obasti Gaze u kojoj se od sinoć izraelske snage bore protiv radikalnog pokreta Hamas, ali je dodao da Izrael nema nameru da okupira Gazu.

"Nemamo nameru ni da okupiramo Gazu, niti da slomimo Hamas, već da slomimo teror. A Hamasu je potrebna prava i ozbiljna lekcija. Upravo je dobijaju", rekao je Peres u intervjuu za američku televizijsku mrežu Ej-Bi-Si. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Izraelski predsednik je isključio mogućnost primirja i rekao da "nećemo prihvatiti pomisao da Hamas nastavi borbu a mi da proglasimo primirje. To nema smisla".

Izraelska vojska i tenkovi su presekli nadvoje palestinski pojas Gaze i opkolili glavni grad, Gazu, u novoj fazi ofanzive u kojoj je od 27. decembra poginulo više od 500 Palestinaca.

Izraelski tenkovi topovima i mitraljezima, uz podršku iz vazduha, gađaju položaje radikalnog palestinskog pokreta Hamas koji uzvraća minobacačima i raketama.

Borci Hamasa nastavljaju i raketne salve na jug Izraela čime pokazuju da izdržavaju napad najmoćnije bliskoistočne vojske koja pokušava da to spreči što je zvanično objavljeni cilj ofanzive.



Švarcenberg i Ferero-Valdner učestvuju u diplomatskoj misiji za Bliski istok, u kojoj su i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i šefovi diplomatija Švedske i Francuske, Karl Bilt i Bernar Kušner. Oni će se tokom tri dana sastati sa liderima Izraela, predstavnicima Palestinaca i Jordana, preneo je Rojters.

Ferero-Valdner je rekla da će EU izdvojiti još tri miliona evra za humanitarnu pomoć Gazi.

EU počinje diplomatsku misiju
Ministri spoljnih poslova Evropske unije počeli su danas misiju u cilju prekida vatre u pojasu Gaze, priznajući da se suočavaju sa teškim zadatkom.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg, čija je država 1. januara preuzela predsedavanje EU, izjavio je u Pragu da će biti veoma teško da diplomatska misija EU za Bliski istok postigne uspeh.

Švarcenberg: Da proguramo pomoć

"Jasno je da je situacija veoma teška", rekao je Švarcenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za spoljne poslove Benitom Ferero-Valdner.

Švarcenberg je rekao da će Unija pokušati da "otvori sve kanale kako bi humanitarna pomoć stigla u Gazu" i "razgovarati kakvi uslovi treba da budu uspostavljeni kako bi se omogućio prekid vatre".

Solana: Izrael zaslužuje mir

Upitan o tome šta će delegacija EU postići, Solana je za radio stanicu Bi-Bi-Si rekao da će ona"razgovarati sa svima, sa obema stranama, arapskim zemljama, Ujedinjenim nacijama" i dodao da postoji mogućnost da Unija angažuje ljude na terenu.

Solana je istakao da je EU "spremna da učini sve kako bi se zaustavila situacija koja je počela Hamasovim kršenjem prekida vatre".

"Gaza je najnaseljenije mesto na svetu, teško je imati vojnu operaciju bez žrtava, koje pogađaju civile", rekao je Solana i dodao da je "u isto vreme istina da Izrael zaslužuje da živi u miru od hamasovskih raketa".

Nestarenko: Šaljemo Saltanova u misiju

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko izjavio je danas u Moskvi da će Rusija nastaviti da promoviše prekid vatre u Gazi i da je u tom cilju uputila specijalnog izaslanika ruskog predsednika za Bliski Istok, zamenika šefa diplomatije Aleksandra Saltanova, u taj region.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang saopštio je da Kina izražava ozbiljnu zabrnutost zbog eskalacije situacije u Gazi i poziva sve strane na prekid sukoba, dok je italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Izrael da učini sve kako bi se obezbedila zaštita civila i dopremanje humanitarne pomoći.

Gradonačelnik Njujorka došao u Izrael u znak solidarnosti

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg doputovao je u Izrael da izrazi solidarnost s Izraelcima, suočennim sa raketnim napadima iz pojasa Gaze, dok već deveti dan traje izraelska ofanziva na tu palestisnku teritoriju pod kontrolom Hamasa.

Blumberg je posetio luku Aškelon, jednu od meta napada palestinskih ekstremista, izrazivši podršku vojnoj operaciji "Čvrsto olovo", preneli su izraelski mediji.

Blumberg: Treba da se brane

"Sve što Hamas treba da učini je da prestane da ispaljuje rakete, da ubija ljude, da pristane na sporazume koji su ranije pregovarani i da pristane na sporazum kojim bi se okončalo ubijanja", rekao je gradonačelnik Njujorka.



Obraćajući se novinarima, Blumberg, američki Jevrejin, rekao je da bi on učinio sve da zaštiti svoje građane kada bi on bio lider države Izrael. On je podsetio da su Njujorčani dva puta bili suočeni s terorom i da sve znaju o tome.

Pošto je Aškelon skoro svakodnevna meta palestinskih napada, ima pravo da se brani, rekao je Blumberg, istakvši duboke veze s Izraelom.

Podrška američkog vrha za borbu

On je izjavio da i odlazeći američki predsednik Džordž Buš i novoizabrani predsednik Barak Obama daju legitimitet operaciji u Gazi.

U Blumbergovoj pratnji došao je kongresmen Gari Akerman, demokrata iz Njujorka. Njih dvojica su posetila i pogranični grad Sderot i sastali se sa bivšim stanovnicima Njujorka koji su se uselili u Izrael.

Kriv Hamas

"Kada bi iko u Njujrku bio pod pretnjom, moje instrukcije njujorškoj policiji bi bile da upotrebe sva sredstva na raspolaganju da zaštite građane", rekao je Blumberg.

On je krivicu za trenutnu tešku situaciju pripisao u potpunosti Hamasu.

Blumberg je i sam morao da uđe u sklonište u Sderotu na zvuk sirene. U međuvremenu je američki potpredsednik Dik Čejni rekao za televiziju Si-Bi-Es da Izrael nije tražio odobrenje SAD pre početka kopnene ofanzive na pojas Gaze u subotu uveče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelski predsednik isključio mogućnost primirja

Izvor: Kurir, 04.Jan.2009

VAŠINGTON, 4. januara 2009. (Beta-Rojters) - Izraelski predsednik Šimon Peres odbacio je danas bilo kakvu mogućnost primirja u palestinskoj obasti Gaze u kojoj se od sinoć izraelske snage bore protiv radikalnog pokreta Hamas, ali je dodao da Izrael nema nameru da okupira Gazu. "Nemamo nameru ni da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.