Izmišljaju afere zbog KiM i EU

Izvor: B92, 18.Feb.2013, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izmišljaju afere zbog KiM i EU"

Beograd -- Vesna Pešić kaže za B92 da se Ivici Dačiću podmeću afere u trenutku kad vodi pregovore s Prištinom i kada treba da dobijemo datum za početak pregovora s EU.

"Te afere izmišljaju obaveštajne službe. Ne tvrdim da ne postoji Šarićev klan, ali smatram da se on zloupotrebljava. Dačić se sa Mišom Bananom (Rodoljubom Radulovićem) viđao pre pet godina i tada su svi ćutali. I bivši predsednik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i ovaj sadašnji rekli su da je to u redu. Zar ovo što se dešava danas nije moglo da bude urađeno pre pet godina?", pita ona.

Pešićeva je u emisiji "Utisak nedelje" istakla da se ona, uprkos brojnim optužbama, nije promenila, ali da jeste Dačić.

"I DS i LDP su ušli u koaliciju sa Dačićem. Sedmog maja su se pozdravili sa njim. A sada se prekida taj proces, i to baš kada treba da dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u EU. Možda građanskoj Srbiji nisu važni EU i Kosovo, ali meni jesu", rekla je ona.

Pešićeva je kazala da će Dačić izgubiti njenu podršku kad ne bude radio ono što ona očekuje od njega.

"Treba da se realizuju dogovori oko granice i carine sa Kosovom. Sada pregovaramo o tome da ne mogu da se na Kosovu biraju organi države Srbije. Na severu KiM treba da se naprave institucije koje neće biti paralelne. Mislim da to neće biti albanske, već institucije Srba sa Kosova. To je vrlo važan korak, jer se upravo to postavlja kao uslov za datum", naglasila je ona i podsetila da je Srbija poslednjih godina doživela velike poraze.

"Čak je i Međunarodni sud pravde rekao da je nezavisnost Kosova u skladu sa zakonom. Mi treba faktički da priznamo Kosovo, čak iako ne dobijemo datum, jer taj problem treba da se reši. Ne možemo više da švrljamo", rekla je ona.

Srbijanka Turajlić, profesorka Beogradskog univerziteta u penziji, smatra da Srbija treba da reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu. Ipak, ona ističe da "to ne treba da radi neko sumnjivih moralnih karakteristika".

"To nisu nove institucije - to su institucije države Kosovo i to je vrlo važno uraditi. Srbija zaslužuje da to uradi neko ko je pošten", smatra ona.

Nenad Prokić, dramski pisac, veruje pak da je "pošteno da to uradi oni koji su to i zakuvali".

"Druga Srbija je imala šansu da to uradi, ali nije uradila ništa. U svakom slučaju, sigurno je da sada neće goreti ambasade po Beogradu", kaže on i dodaje da će ova Vlada platiti cenu, ali tek kad završi deo značajnog posla za Srbiju.

"Nijedna Vlada Srbije nije imala kredibilitet, pa ne čudi ni to što ga ova nema. Što se tiče mene, ima je u ovom trenutku", rekao je on.

Za razliku od njega, Turajlićeva kaže ne podržava premijera Dačića.

"Dačić nikad nije imao, nema je sad i nikad neće ni imati moju podršku. Od mene ne može da dobije podršku onaj ko je učestvovao u vlasti devedesetih. Ne mogu da mu oprostim što je meni i mojoj porodici uzeo deset godina života. Zbunjuje me ova afera. Dačić je, koliko se sećam, šetao po Beogradu sa `koferom`, ne znam kako je posle toga zadobio poverenje za bude ministar policije, a potom i premijer", kaže ona.

Turajlićeva je potom dodala da "mi kao zemlja olako prihvatamo kriminal" i podsetila da su političari uhvaćeni u vrlo sumnjivim okolnostima. Ona je upozorila da bi, ako bi ova Vlada pala na temu kriminala, to dovelo do toga da možda na nekim budućim izborima uopšte i nemamo kandidate.

"Vučić odlučuje o tome da li će Vlada pasti. Mora postojati jedna stvar preko koje mi ne možemo da pređemo. Ja ne mogu da podržavam nekoga ko se bavi potencijalnim kriminalnim aktivnostima. Stvar se desila nekada i za to treba da se odgovara. To je razlog zašto se osećam nesigurnost sa bilo čime što radi Dačić. U svetu kad nekog političara snime sa ljubavnicom, on podnese ostavku", objasnila je ona i podsetila da je premijer Dačić bio povezivan sa nekoliko afera - od "kofera" do "Šarića".

"Dačić je trenutno najpodložniji ucenama u Srbiji. To je opasno za nas kao zemlju", naglasila je ona.

Slaviša Orlović, profesor na Fakultetu političkih nauka, smatra da je za ovu Vladu najvažnije dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU. On ističe da Srbija treba da lobira za to da dobije datum i ističe da je Nemačka u tom pogledu veoma značajna.

"Nemačka je još pre nekoliko godina izašla sa idejom modela "dve Nemačke. Mi treba implicitno, a ne eksplicitno da priznamo Kosovo da bi dobili datum", naglasio je on.

Orlović smatra da je vlast neiskrena prema građanima u pogledu Kosova i da, ukoliko želi trajno rešenje, ubudućnosti treba da "stvari nazova svojim imenima".

"Ako nam je EU prioritet, neka budu iskreni do kraja i kažu šta je uslov. Ne bih podržao Vladu ako je uslov stolica u UN za Kosovo", rekao je on.

Turajlićeva naglašava da Srbija mora da reši pitanje Kosova zbog ljudi koji tamo žive, a ne zbog EU.

"Smeta mi kad čujem da sve ovo radimo zarad EU. Kosovo je teritorija, čija god, na koju niko iz ove zemlje ne može da uđe ako ga ne puste. To je činjenica. Srbija mora da se pozabavi tim problemom i da ga reši u sklopu pregovora. Ako je stolica u UN uslov, ja nemam problem s tim, već sa bilo čime što se u ovoj zemlji čini, jer je to uslov EU. Mi moramo da shvatimo da nam treba uređena pravna država, kao i sređena situacija sa Kosovom", zaključila je ona.


Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Dačiću podmeću afere zbog KiM i EU"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2013

Vesna Pešić kaže za B92 da se Ivici Dačiću podmeću afere u trenutku kad vodi pregovore s Prištinom i kada treba da dobijemo datum za početak pregovora s EU...Dačić ima moju podršku kada je u pitanju Evropska unija i Kosovo: Vesna Pešić.. .."Te afere izmišljaju obaveštajne službe. Ne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.