Izbrisaćemo iz članstva sve koji ne dolaze u stranku

Izvor: Politika, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbrisaćemo iz članstva sve koji ne dolaze u stranku

Na konferenciji za novinare čelnika Privremenog gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu, održanoj prošle nedelje, mnogo veću pažnju medija od ideja stranke za poboljšanje uslova života u tom gradu (konkretno, grejanja) izazvala je činjenica da su Dejan Mikavica, bivši narodni poslanik i funkcioner DSS-a, i Miloje Jakovljević, direktor dvorane SPENS, izbrisani sa spiska članova stranke. Novo rukovodstvo Privremenog gradskog odbora DSS-a Novog Sada, koje je postavljeno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << julu ove godine, rešilo je da protrese i pretrese stranku u tom gradu u postupku revizije članstva koji je u toku, ali i da aktivno učestvuje u političkom životu grada i da, u saradnji sa građanima Novog Sada, pripremi program za predstojeću kampanju za lokalne izbore. Naime, od kada je, posle lokalnih izbora 2004. godine, pet odbornika DSS-a dalo podršku radikalima i socijalistima da formiraju vlast u Novom Sadu, gradski odbor te stranke je raspušten i "privremeno" stanje traje do danas.

Advokat Vladimir Galić, predsednik Privremenog gradskog odbora DSS-a (koji je i savetnik premijera Vojislava Koštunice i član Izvršnog odbora DSS-a, a član je i Upravnog odbora Politike a.d.), kaže u razgovoru za "Politiku" da će unutarstranački izbori za gradski odbor Novog Sada biti sprovedeni tek posle lokalnih izbora, koje on, kao i pokrajinske, očekuje na proleće sledeće godine.

Hoćete li i posle tih izbora ostati pri stavu glavnih organa stranke da se ne ide u koalicije sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratskom partijom?

Kada je reč o Novom Sadu, onda je situacija mnogo zaoštrenija kada je u pitanju LSV, jer LSV ima sedište upravo u gradu iz koga dolazim. Kada su oni u pitanju, mi smo još znatno rigidniji u pogledu nesaradnje s njima.

A sve drugo je moguće?

Ono što želim da kažem jeste da je u pitanju vlast na lokalnom nivou i da su sve druge opcije svakako otvorene. Znate šta, mi nismo sarađivali sa LSV na lokalu, ali smo svakako na lokalnom nivou sarađivali i sa DS, i sa SRS, i sa SPS. U svakom slučaju, odluke o koalicijama doneće posle izbora IO stranke.

A šta se to u međuvremenu od 2004. godine promenilo, s obzirom na to da je gradski odbor DSS-a u ono vreme raspušten zbog podrške radikalima i socijalistima?

Stranka DSS je pre svega ta koja poštuje državne institucije, samim tim i stranačke institucije. Znači, organi stranke se moraju poštovati. Ukoliko se Predsedništvo i Izvršni odbor stranke, koji donose odluku o tome s kim će se u konkretnom slučaju ići u koaliciju, zalažu za jedan određeni princip, a vi taj princip prekršite, vi morate biti kažnjeni.

Mikavica i Jakovljević su izbrisani iz spiska članova DSS-a, a pojavila se i informacija da će se to desiti i direktorima nekih gradskih preduzeća u Novom Sadu. Hoće li?

Da odmah otklonimo svaku dilemu. Ekipa koja je ušla u vlast 2004. godine dobila je pet javnih preduzeća. Direktori tih JP jednostavno ne sarađuju sa gradskim odborom DSS-a, podjednako kao i ova pomenuta dva gospodina, jednostavno ne dolaze u stranku. I ja vam dogovorno tvrdim da će oni biti brisani. Ja tu nemam nikakvu dilemu. Ali, nemojte da politiziramo čitavu priču, to je unutarstranačka priča.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.