Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborne članove Visokog saveta sudstva biraće parlament

Izborne članove Visokog saveta sudstva (VSS) koji će kada bude formiran od republičkog parlamenta preuzeti niz nadležnosti vezanih za položaj sudija, biraće Narodna skupština.



Prema Predlogu zakona o VSS, o kome bi poslanici raspravu trebalo da počnu u utorak, to telo činiće osam izbornih članova - šest sudija sa stalnom sudijskom funkcijom i dva ugledna i istaknuta pravnika sa najmanje 15 godina iskustva u struci, od kojih je jedan advokat, a drugi profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravnog fakulteta. Izborne članove Saveta iz redova sudija parlamentu će predlagati Savet, dok će člana advokatske profesije predlagati Advokatska komora, a kandidata iz reda profesora pravnog fakulteta predlagaće zajednička sednica dekana pravnih fakulteta.

Predsednik Visokog kasacionog suda, ministar pravde i predsednik Odbora republičkog parlamenta za pravosuđe biće članovi tog tela po položaju. Kritike na takav način izbora članova Visokog saveta uputilo je Društvo sudija Srbije, koje smatra da predstavnike za kandidate tog tela treba da biraju sudije, jer se Savet ustanovljava da bi obezbedio samostalnost i nezavisnost sudstva.

Prema Predlogu zakona, mandat članovima Saveta traje pet godina, osim za članove po položaju, a izborni članovi mogu biti ponovo birani, ali ne uzastopno.

Visoki savet sudstva, kada bude formiran, preuzeće od republičkog parlamenta veći broj nadležnosti vezanih za položaj sudija. Savet će birati i razrešavati sudije, odlučivati o prestanku sudijske funkcije, o njohovom premeštaju, upućivanju i prigovoru o udaljenju, kao i o postupku vrednovanja rada sudija i predsednika suda.

Savet će biti nadležan i da imenuje sudije porotnike, odlučuje o imunitetu sudija i članova Saveta, a predlagaće parlamentu i kandidate za izbor sudija prilikom prvog izbora na sudijsku funkciju.

Prema Nacrtu zakona o sudijama, sudije koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju republička skupština biraće na period od tri godine, na predlog Visokog saveta sudstva. Visoki savet sudstva republičkom parlamentu će predlagati i izbor i razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednika suda.

Savet će biti nadležan i da Vrhovnom kasacionom sudu predloži kandidate za sudije Ustavnog suda, a davaće i mišljenje o izmenama postojećih ili donošenju novih zakona koji uređuju položaj sudija, organizaciju i postupanje sudova, kao i drugih sistemskih zakona koje sudovi primenjuju ili su od značaja za obavljanje sudijske funkcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.