Ivanović: Vlada da odluči o popisu na Kosovu

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Vlada da odluči o popisu na Kosovu

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da ne bi trebalo podržati popis stanovništva na Kosovu i da se tom procesu treba usprotiviti svim političkim sredstvima.

Ivanović je rekao Tanjugu da odluku o eventualnom popisu srpskog stanovništva na Kosmetu treba da donese Vlada Srbije, upozorivši da veliki broj proteranih Srba neće biti u prilici da bude obuhvaćen popisom.

Postoji velika verovatnoća da veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << broj Srba neće biti popisan, pa je to samo po sebi greška u popisu koji neće dati prave rezultate, rekao je on.

Ivanović je podsetio da su Albanci bojkotovali popis stanovništva koji je 1991. godine organizovao Beograd, tako da se samo procenjuje koliko kosovskih Albanaca živi u južnoj srpskoj pokrajini.

Srbija pravi popis na Kosovu

"Ovo će biti prvi popis posle sukoba na Kosovu. Mislim da će se dogoditi da veliki broj Srba neće hteti da se popiše pa će Albanci sada procenjivati koliki je broj Srba koji ovde žive", rekao je državni sekretar.

On je istakao da postoje i dvostruki aršini medjunarodne zajednice po ovom pitanju, podsetivši da se od Dejtonskog sporazuma 1995. godine do danas u Bosni i Hercegovini ne insistira na popisu stanovništva.

Smatra se, rekao je Ivanović, da bi popis mogao da legalizuje rezultate etničkog čišćenja u BiH, a ovde se u našem slučaju insistira na tome da se popis što pre održi na Kosovu, dodao je Ivanović.

"Moja sugestija jeste regionalni popis u svim zemaljama bivše Jugoslavije osim Slovenije, ali uključujući Albaniju. To je jedini način da dobijemo popis koji bi bio relevantan i koji bi pod jakim nadzorom medjunarodne zajednice mogao da da podatke korisne za sve koji žive na Zapadnom Balkanu, istakao je državni sekretar.

Popis stanovništva na Kosovu i Metohiji trebalo bi da bude održan tokom aprila, što bi bio prvi popis u pokrajini posle 1981. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.