Izvor: B92, 01.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražni zahtev protiv Dubajića

Zagreb -- Zagrebačko državno tužilaštvo podnelo je istražni zahtev protiv državljanina Srbije Sime Dubajića zbog posleratnih ubistava u Sloveniji.

Tužilaštvo tvrdi da je Dubajić počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da je od 26. maja do 5. juna 1945. godine organizovao i rukovodio transportom i likvidacijama najmanje 13.000 ratnih zarobljenika u Sloveniji, u Kočevskom rogu.

Simo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dubajić je tada komadovao Motomehanizovanim odredom 4. armije Jugoslovenske armije, a u cilju likvidacije ratnih zarobljenika organizovao je prevoz zarobljenika do mesta egzekucije i posebnu grupu vojnika, koja je izvršavajući njegovu komandu pobila pomenute zarobljenike i pobacala ih u prirodne jame, tvrdi zagrebačko tužilaštvo.

U istražnom zahtevu je predložen zatvor za osumnjičenog Dubajića, koji nije dostupan pravosudnim telima Hrvatske, zbog čega se predlaže da za njim, nakon određivanja pritvora, preko Ministarstva spoljnih poslova bude raspisana međunarodna poternica.

Protiv 86-godišnjeg Sime Dubajića, rodom iz Kistanja kod Knina, koji živi u Beogradu, u Hrvatskoj je 1993. godine već podignuta optužnica zbog terorizma. Tada ga je karlovačko državno tužilaštvo optužilo da je 1990. godine okupio grupu ljudi koja je postavila barikade na putu Obrovac-Gračac i organizovao oružane straže koje su pucale po civilima.

Hrvatski mediji pišu da je malo verovatno da će Srbija izručiti Dubajića Hrvatskoj, ali da bi slučaj njegovog progona moglo da preuzme srpsko pravosuđe, na osnovu sporazuma iz 2007. godine, koji su potpisali srpsko i hrvatsko državno tužilaštvo.

Istovremeno, supruga Sime Dubajića već je rekla da je Dubajić teško bolestan, kao i da su ga pre nekoliko godina posetili policajci koji su sprovodili istragu upravo o ubistvima u Kočevskom rogu, kojom prilikom je Dubajić dosta detaljno opisao okolnosti pod kojima je došlo do likvidacije zarobljenih ustaša i domobrana.

Simo Dubajić je o pomenutim ubistvima prvi put javno progovorio 1990. godine u intervjuu za list "Svet", kada je rekao da je i sam učestvovao u tim likvidacijama, kao i da je tada dobio nalog da pobije "više od 30.000 domaćih izdajnika u Kočevskom rogu".

Dubajić je tada rekao da je likvidacije danima obavljala 11. Dalmatinska brigada, čiji komesar je bila Milka Planinc, buduća predsednica Vlade SFRJ.

Milka Planinc je za ta streljanja odabrala 90 najpoverljivijih komunista, rekao je Dubajić i dodao da je tih dana bio pijan, ali da se seća da je dao naredbu da se u jame sa pobijenima baci eksploziv "kako neko iz njih ne bi izašao živ".

Nekadašnji lički partizanski komandant je rekao i da je tada imao samo 21 godinu, da je bio šef i kontrolisao da likvidacija bude izvršena do kraja. Prema njegovim rečima, mladići koji su danima streljali u Kočevskom rogu stalno su pili, a mnogi od onih koji su ubijali trezni završili su u ludnici jer takve pokolje nisu mogli psihički da izdrže.

On sam je, kako kaže, bolje prošao jer je svako veče bio pijan.

Ovaj intervju postao je aktuelan i u Sloveniji kada je počelo otkrivanje posleratnih masovnih grobnica i kada je 2005. godine podignuta optužnica protiv Mitje Ribičiča, pomoćnika načelnika slovenačke Ozne.

Te godine je u slovenačkoj arhivi pronađena depeša koju je maja 1945. godine poslao potpredsednik jugoslovenske vlade, Edvard Kardelj predsedniku slovenačke vlade, Borisu Kidriču i u kojoj se zahtevaju brže likividacije - "Od Predsedništva centralne vlasti, Kidriču lično.

Najkasnije tokom tri sedmice biće raspušten sud nacionalne časti, vojni sudovi će suditi samo vojnim licima, sve druge će preuzeti redovni sudovi. Biće proglašena nova amnestija. Nemate, dakle, nikakvog razloga da budete tako spori u čišćenju kao do sada. Kardelj".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.