Izvor: B92, 18.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Trenutno najviše za radikale i G17 plus

Beograd -- Istraživanje Strateškog marketinga, obavljeno na osnovu uzorka od 1.535 ispitanika sa pravom glasa, pokazuje da će 52 odsto građana sigurno glasati, a da će 22 odsto verovatno izaći na izbore. To znači - da su izbori održani 14. decembra, izlaznost bi bila relativno mala, objašnjava Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga. Građani, pa i novinari, najviše su neobavešteni o tome koliko građana treba da izađe da bi izbori uspeli i na koji se broj birača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računa cenzus od 5 odsto. "Koliko god ljudi da izađe, Parlament će biti izabran i tih 5 odsto će biti u odnosu na izašle birače i to će se vrteti od 165 do 185 hiljada, maksimalno 190 hiljada će biti potrebno da neko uđe u Parlament", kaže Bogosavljević.

Prema istraživanju u decembru, Srpska radikalna stranka mogla je da očekuje 25 odsto glasova, G17 plus 21 što je više nego u novembarskom istraživanju, Demokratska stranka Srbije 17 odsto, a Demokratska stranka 12 odsto glasova. SPS sa 8 i Koalicija SPO-NS sa 5 odsto zaključuju listu onih koji bi, dve nedelje pred izbore, ušli u Parlament. Najneodlučniji su oni birači koji se kolebaju između DS i G17 plus. "Ako jedna od njih bude dobra, druga će biti slaba i tu je najveća varijacija. Ako one budu ujednačene, onda će DSS iskočiti ispred njih. DSS ima stabilno biračko telo i neće biti oštećeno tom borbom. Ukoliko neko prevlada u tom slučaju ona će iskočiti ispred DSS-a, a to će imati jasne konsekvence na pravljenje Vlade", tvrdi Bogosavljević.

Istraživanje pokazuje da će na izbore 28. decembra izaći od 3,2 do 3,3 miliona birača. Bogosavljević ocenjuje da će od 18 stranaka i koalicija, koliko ih ima na izbornoj listi, najviše sedam ući u novi republički Parlament.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.