Izvor: B92, 15.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje IDN: DOS i DSS i dalje najpopularniji

Beograd -- Vladajuća koalicija DOS bi, ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani sada, dobila 18 odsto, a Demokratska stranka Srbije 17 odsto glasova birača, pokazala je najnovija anketa Centra za politikološka istraživanja i javno mnjenje Instituta društvenih nauka. Prema tom istraživanju, G17 plus bi mogla da računa na 13, Srpska radikalna stranka na osam, Socijalistička partija Srbije na četiri, Otpor na tri, a Srpski pokret obnove na dva odsto glasova. Ne bi glasalo osam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto anketiraniha, 17 odsto je neodlučno da li bi glasali, a 17 odsto za koga bi glasali. Ukoliko bi Socijaldemokratska partija, Reformisti Vojvodine i Demokratska alternativa izašli iz DOS-a i formirali socijaldmeokratsku koaliciju, to ne bi bitno uticalo na raspored snaga. Koalicija tri stranke bi dobila samo jedan odsto glasova, a podrška DOS-u i DSS-u bi se smanjila za po jedan odsto - na 17, odnosno 16 odsto.

Na pitanje da li su im dosadašnje reforme lično donele više štete ili koristi, 31 odsto anketiranih je odgovorilo da su im više koristile, a 41 odsto da su im više štetile. Na listi stranaka označenih kao najsposobnije da izvedu političke reforme prva je DS sa 14 odsto, zatim DSS sa 13 odsto i G17 plus sa 10 odsto. Radikali su na toj listi četvrti, sa sedam odsto glasova. Na pitanje u koju instituciju imaju najviše poverenja, 19 odsto anketiranih je odgovorilo da nemaju ni u jednu, 29 odsto je navelo Srpsku pravoslavnu crkvu, 20 odsto u Vojsku Srbije i Crne Gore. U srpsku vladu poverenje ima šest odsto ispitanih, a u Evropsku uniju pet odsto, dok su Ministarski savet Srbije i Crne Gore i NATO na začelju i za njih se niko od anketiranih nije izjasnio.

Anketa je rađena terenski od 4. do 6. oktobra na uzorku od 1.490 ispitanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.