Istraga u Vladi Srbije o poverljivim informacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2009, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u Vladi Srbije o poverljivim informacijama

BEOGRAD - Vlada Srbije je odlučila da pokrene istragu kako bi se utvrdilo ko je dnevnom listu Borba odao strogo poverljivu informaciju o milion dolara kojim bi trebalo da se reši spor sa Amerikom o mestu suđenja košarkašu Miladinu Kovačeviću, saznaje Politika.

List podseća da u Pravilniku o radu vlade, u članu 43, kaže se: "Materijal koji predstavlja državnu, vojnu ili službenu tajnu označava se kao poverljiv.

"Poverljiv materijal koji dostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vladi predlagač označava posebnom vidnom oznakom za vrstu tajne i, zavisno od stepena poverljivosti, oznakom "poverljivo" ili "strogo poverljivo". Materijal mora da sadrži obrazloženje razloga zbog kojih je označen kao poverljiv."

Poverljiv materijal, piše dalje u Pravilniku, dostavlja se članovima vlade i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo u zatvorenoj omotnici na kojoj je označen stepen poverljivosti i redni broj materijala.

Posle sednice vlade poverljiv materijal se vraća generalnom sekretaru. On ima posebnu evidenciju poverljivih materijala i mora da poštuje propise o njihovom korišćenju.

Jedino vlada može da skine oznaku poverljivosti sa materijala koji je prethodno označila poverljivim. O tome ona mora da obavesti predlagača koji je tražio da se na dokument stavi oznaka poverljivosti.

Vlada je pod oznakom "strogo poverljivo" donela odluku da isplati 900.000 dolara odštete američkom studentu Brajanu Stajnhaueru koga je pretukao Kovačević, nanevši mu više nego teške povrede. Istom odlukom vlada je namenila i 100.000 dolara Kovačeviću za kauciju američkom sudu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.