Interes stranaka jači od preporuka iz EU

Izvor: Blic, 22.Maj.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interes stranaka jači od preporuka iz EU

Vladajuće stranke, koje su svoj identitet izgradile na priči o evropskim integracijama, ne uspevaju, zarad sopstvenih partijskih interesa, da izmene Zakon o izboru narodnih poslanika. Tri amandmana koje su predložili SPS, PUPS, JS, SDP i koalicija DS odbijeni su u Strazburu kao temelj za podrivanje demokratskih principa, ali će o njima, uprkos tome, početkom nedelje iza zatvorenih vrata raspravljati članovi vladajuće koalicije, saznaje „Blic”.

Venecijanska komisija (VK) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je osnovnu verziju Zakona, kojom bi trebalo da se ukinu blanko ostavke i odredi izbor poslanika po redosledu s unapred utvrđene liste, ocenila kao pozitivnu. Uprkos tome stranke su odlučile da ulažu amandmane suprotne mišljenju Komisije. Od tri amandmana, najproblematičniji je onaj poslanika SDP Bajrama Šehovića, koji kaže da se poslanici biraju po redosledu, a ne po nahođenju partije.

SDP je, naime, predložila da podnosilac liste dobije pravo da 15 odsto poslanika sam odredi, a da se ostali biraju sa liste. Komentarišući ovaj amandman VK je istakla da takav princip „odstupa od osnovnih demokratskih principa”. Komisija ne odobrava ni amandman SPS - PUPS. Njime se predlaže da poslanika jedne stranke članice koalicije, kada mu prestane mandat (bolest, smrt, odlazak na drugu funkciju), zamenjuje poslanik iste stranke, a ne prvi sledeći sa liste. Zbog tog problema SPS nije potpisao Zakon, ali su rekli da će za njega glasati.





Opširnije o ovome čitajte u izdanju "Blica" od ponedeljka, 23. maja 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.