Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovinski sporovi na Kosovu

Priština -- Kosovska agencija za imovinu (KAI) primila je do sada vise od 30.000 zahteva za rešavanje imovinskih sporova.

KAI je do sada primila 30.637 imovinskih zahteva za povratak privatne nepokretne imovine u kojima podnosioci zahteva tvrde da su imovinu izgubili usled oružanog sukoba iz 1998-1999. Taj podatak pokazuje da je KAI primila više zahteva nego njen predhodnik, Direkcija za stambena i imovinska pitanja.

Prema saopštenju KAI, od ukupno 30.637 imovinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva koji su podneti, 2.097 se odnosi na stambenu imovinu - 894 zahteva na komercijalnu imovinu, i 27.646 zahteva na poljoprivredno zemljište.

Sve ovo, kako je saopšteno, pokazuje da se značajan deo imovine na Kosovu još uvek bespravno koristi, osam godina nakon što je sukob okončan.

Iako se imovinski zahtevi podneti kod KAI odnose na imovinu koja se nalazi na čitavoj teritoriji Kosova, gotovo polovina ukupnog broja zahteva odnosi se na imovinu koja se nalazi na teritoriji pet opština, a to su Istok, Klina, Uroševac, Prizren i Peć.

Direktor KAI Knut Rosandhaug pozvao je sve nezakonite korisnike kao i opštinske vlasti da sarađuju sa KAI kako bi se rešili ovi imovinski sporovi.

"Svi oni koji nezakonito koriste imovinu su potpuno svesni da im ta imovina zakonski ne pripada. Moj je savet zato, da nezakoniti korisnici dobrovoljno napuste imovinu ili da sa zakonitim nosiocima imovinskog prava sklope ugovor kako bi izbegli iseljenje koje obavlja KPA", rekao je Rosandhaug.

Kosovska agencija za imovinu osnovana je 4. marta 2006. godine i, sa izuzetkom situacije kada je podneta žalba Vrhovnom sudu Kosova, ima isključivu nadležnost da rešava sporove u vezi s privatnom nepokretnom imovinom koji su nastali usled oružanog sukoba iz 1998. - 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.