Njujork Tajms: Vuk Jeremić popravio imidž Srbije u svetu

Izvor: Blic, 17.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujork Tajms": Vuk Jeremić popravio imidž Srbije u svetu

Imidž Srbije u svetu, duže vreme pod bremenom zahteva Haškog tribunala da pronađe preostale ratne zločince, značajno je poboljšan dolaskom nove generacije mladih političara koju u najboljem svetlu predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, piše "Njujork tajms".

Vlada Srbije se sada odlučno zalaže za ulazak u Evropsku uniju i dobre odnose sa zapadnim zemljama, pre svega sa SAD, navodi list, ističući da je na vrhu liste prioriteta Jeremićevog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešavanje problema u vezi sa samoproglašenom nezavisnom državom Kosovo. Novinar nije propustio da napomene da je tokom protekle dve godine Jeremić posetio preko 90 zemalja i proveo oko 700 sati u letu, što je oko 29 dana ili skoro mesec dana u vazduhu, kao i da je "jedan od najpopularnijih političara u zemlji".

Američki dnevnik u rubrici "Profil subotom" (http://www.nytimes.com/2010/01/16/world/europe/16jeremic.html?ref=europe) piše da se Srbija protivi priznavanju nezavisnosti Kosova, koju između ostalog podržavaju i SAD, mnogo obuhvatnije nego što su to činile prethodne generacije političara u vreme Slobodana Miloševića, koje su propagirale ultranacionalizam.

"Činjenica da takva vrsta revnosnog, proevropskog političara u Srbiji zauzima ovakav stav o Kosovu zbunjuje mnogo ljudi", rekao je Jeremić u intervjuu "Njujork tajmsu".

- Kosovo je naš Jerusalim, ne možete se prema njemu odnositi drugačije nego kao prema našem Jerusalimu - istakao je Jeremić, ali je, primećuje njujorški dnevnik, odbio da kaže šta će Srbija tražiti ukoliko, pobedom u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, uspe da prinudi Prištinu da se vrati za pregovarački sto. List je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić, Jeremićev "mentor i bivši profesor u srednjoj školi", praznike proveo u manastiru Visoki Dečani na Kosovu, uprkos protestima lokalnih Albanaca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork Tajms: Imidž Srbije popravljen

Izvor: RTV Pink, 17.Jan.2010

Pohvala za JEremića i 'mlade polotičare'. . . Imidž Srbije u svetu, duže vreme pod bremenom zahteva Haškog tribunala da pronađe preostale ratne zločince, značajno je poboljšan dolaskom nove generacije mladih političara koju u najboljem svetlu predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Vuk...

Nastavak na RTV Pink...

NYT: Ličnost nedelje Vuk Jeremić

Izvor: Press, 17.Jan.2010

„Njujork tajms" (NYT) proglasio je za „ličnost nedelje" šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića. .Tekst o Jeremiću 16. januara u rubrici „nedeljni profil" objavljen je posle nedelje u kojoj je Beograd povukao ambasadora iz Podgorice pošto je Crna Gora uspostavila diplomatske...

Nastavak na Press...

Jeremić: Imidž Srbije u svetu popravljen

Izvor: Glas javnosti, 18.Jan.2010, 07:00

Imidž Srbije u svetu, duže vreme pod bremenom zahteva Haškog tribunala da pronađe preostale ratne zločince, značajno je poboljšan dolaskom nove generacije mladih političara koju u najboljem svetlu predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, piše "NJujork Tajms"...Vlada Srbije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.