Ilić: Ugovor na sajtu ili ostavka

Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Ugovor na sajtu ili ostavka

Velimir Ilić (Beta)

Beograd -- Velimir Ilić će podneti ostavku ako ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ne bude objavljenu u celosti.

Ilić će podneti ostavku ukoliko, kako je rekao, ugovor sa pratećim aneksima ne bude objavljen na sajtu Vlade Srbije. "Insistiraću, i po cenu ostavke tražiću da sve bude dostupno javnosti. Ne bude li se to obelodanilo, neću biti ministar u Vladi Srbije", rekao je ministar infrastrukture Velimir Ilić za RTS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je naglasio da je ugovor u potpunosti u skladu sa zakonom i "čist kao suza", objasnivši da će prema odredbama tog dokumenta, visinu putarine određivati Vlada Srbije, a da će od naplaćene putarine 36 odsto biti izdvojeno za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

On je upozorio na mogućnost da koncesionar, španska firma FCC i austrijska Alpina, odustane od izgradnje autoputa, odnosno raskine koncesiju, ako bude objavljen i finansijski deo ugovora.

"Razgovarao sam sa koncesionarima i oni su me upozorili da je mnogo velika kampanja, da su oni jake firme sa velikim rejtingom, da ne žele da učestvuju u našim političkim kampanjama i da to njima nanosi izuzetno veliki štetu", rekao je Ilić.

Ilić je juče u izjavi agenciji Tanjug ponovio da će sutra na sednici Vlade tražiti objavljivanje celokupnog ugovora i svih pratećih aneksa.

Dinkić: Nejasna tajnost koncesije

Mlađan Dinkić kaže da mu "nije jasno" zašto ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega još nije u celosti dostupan javnosti.

"Čitavu tu stvar ne bi trebalo politizovati", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije novinarima u Novom Sadu i dodao da će na sednicama Vlade Srbije nastaviti da se zalaže da se ugovor objavi "u celosti i odmah".

Zakon o koncesijama ima mana i trebalo bi da se menja, izjavio je danas bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

"Centralizovana svojina nad zemljištem je uslovila neka od rešenja u Zakonu o koncesijama koja izazivaju najviše nezadovoljstva", rekao je Parivodić za Betu.

Prenošenje svojine sa države na pokrajinu i lokalnu samoupravu, u skladu sa novim Ustavom Srbije, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude regulisano opštim svojinskim zakonom, zakonom o javnoj svojini i zakonom o restituciji.

"Kad se razreše ti imovinski odnosi, stvoriće se drugačiji uslovi za sklapanje ugovora o privatno-javnom partnerstvu, kakav je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege", naveo je Parivodić, koji je bio jedan od autora prve verzije Nacrta zakona o koncesijama, pripremanoj posle 2000. godine, a sada radi kao savetnik premijera Vojislava Koštunice.

Ministar Velimir Ilić

Nakon šutiranja i vređanja novinara, ministar Velimir Ilić nastavlja u sličnom maniru i u vezi sa koncesijom za autoput Horgoš-Požega.

I pored izjave ministra da je četiri meseca odbijao da javnosti d na uvid ugovor zato što mu se "tako svidelo", niko iz Vlade Srbije nije smatrao da treba da se oglasi zbog takvog ponašanja prema građanima Srbije, a kamoli da ministra iskritikuje.

Bahati odgovor ministra Ilića za sociologa Ratka Božovića najbolje pokazuje u kom pravcu se kreće naše društvo. Božović kaže da su se i u diktaturama ljudi iz vlasti trudili da daju racionalna objašnjenja za svoje postupke, ali da to ne važi za ministra Ilića.

"Meni se čini da je ponašanje ministra Ilića prešlo crtu civilizacijskog", kaže Božović i zaključuje da se o nekakvoj državnoj politici i racionalnoj politici kod nas više ne može ni govoriti.

Ilić sa premijerom Koštunicom u Guči (Beta)

Potezi ministra Ilića štete imidžu Vlade Srbije, koja takvo ponašanje očigledno odobrava, smatra marketinška ekspertkinja Nadežda Milenković i ukazuje na to da ne treba osuđivati samo Ilića.

"Novinari nisu bojkotovali Ilića kada im je šutnuo kolegu, kao što su bojkotovali radikale zbog njihovog ponašanja, što se pokazalo kao uspešna metoda, tako da Ilić ne vidi nijedan razlog da promeni svoje ponašanje", rekla je Milenkovićeva.

Ilića u ponašanju prate i neke njegove stranačke kolege. Javnost je ranije imala prilku da čuje direktora Puteva Srbije Branka Jocića, inače kadra Velimira Ilića, kako neke državne činovnike naziva kretenima, a prekjuče je i portparolka Ilićevog ministarstva, koja je inače psihologinja, pričom o ministrovom i premijerovom donjem vešu pokušala da degradira želju novinara da otkriju istinu o koncesijama i o njoj obaveste javnost Srbije.

"Ovde se ne radi samo o stranačkoj izjavi, tj. izjavi za stranačke potrebe, već ona time jasno pokazuje da principi i shvatanja njene profesije njoj nisu važni", rekla je Milenkovićeva.

Nadežda Milenković zaključuje da celokupna javnost u Srbiji mora sebi da postavi pitanja šta je sledeće što će joj ministar Ilić i njegovi saradnici prirediti i dokle će to trpeti.

LDP: Objavljivanje ugovora - lakrdija

Najbolji prikaz rada prvih 100 dana Vlade Vojislava Koštunice i Borisa Tadića upravo je lakrdija u vezi sa objavljivanjem ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, koja pokazuje kako se međusobnim ucenama štite "patriote i demokrate" iz DS-a, G17 plus, DSS-a, ali i SPS-a i SRS-a, saopštila je Liberalno-demokratska partija.

"Iako je svakom građaninu jasno da iza neobjavljivanja ugovora stoji potreba da se sakrije višemilionska korupcija i mito koje su uzeli članovi kabineta Vojislava Koštunice u vreme tzv. tehničke Vlade, javnost Srbije je mesecima svedok ćutanja kontrolisanih medija i plaćenih urednika, kao i nemuštih izjava i skrivanja od medija 'demokratskih' ministara, potpredsednika vlade ili predsednika države", kaže se u saopštenju.

"Oni koji su bili najbučniji u pričama o borbi protiv korupcije i kriminala, oni koji su rušili vladu Zorana Đinđića izmišljenim aferama i lažima, danas, i pored očiglednih dokaza, sramno ćute, beže od medija i svojih glasača jer, štiteći kriminal, štite sopstvene dobro isplative ugovore", smatra LDP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.