Ilić: Tužilaštva još daleko od nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Tužilaštva još daleko od nezavisnosti

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić izjavio je danas da se tužioci u Srbiji biraju u "par ekselans političkom postupku" i da je zato malo verovatno da se neko od njih odluči da sprovede istragu o korupciji o nekom političaru koji je visoko pozicioniran u vlasti.

"Javne tužioce bira Narodna skupština na predlog Vlade, to je par ekselans politički postupak i malo je verovatno da će tužilac da pokreće postupak o visokoj korupciji jer političari odlučuju o njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudbini. Izuzetak je, naravno, ako je reč o mangupima u redovima političara, o onima za koje postoji politička volja da se procesuiraju", kazao je Ilić u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine.

"To je kao kada bi novinar napravio emisiju protiv svog glavnog urednika", primetio je.

On je naveo da zato neke zemlje, poput Italije, garantuju potpunu nezavisnost tužiocima. Dodao je da bi, čak i u slučaju da neki tužilac i želi da sprovede istragu o visokoj korupciji, on naišao na prepreke u policiji koju, takođe, kontroliše vlast, te da stoga neke zemlje imaju delove policije koji su pod kontrolom tužilaštva.

U Srbiji su prethodnih dana sprovedeni izbori za članove Državnog veća tužilaca iz redova tužilaca i pet od ukupno šest mesta izborili su kandidati Udruženja tužilaca, što se smatra komplimentom za to strukovno udruženje.

Ilić kaže da su pobedili kandidati koji se kritički odnose prema stvarnosti u radu tužilaštva.

"Glavni problem je nepostojanje spremnosti države da obezbedi optimalne resurse za kvalitetan rad tužilaštava. Novim zakonima proširne su obaveze tužilaca ali država nije obezbedila da, na primer, više ljudi radi u njima", naveo je.

On je rekao da je neophodno da se obezbede bolji uslovi i to ne zato da bi tužioci bili komotniji, već da bi građani lakše mogli da dođu do pravde.

"Jedan beogradski tužilac godišnje ima oko 600 predmeta i, uz sve radnje koje mora da obavi, njemu preostaje samo 10 minuta da donese odluku o nečijim pravima i slobodama. To ne može biti dobro", ukazao je.

I Ilić i Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, organizacije koja je u saradnji sa OEBS-om pratila izbore za članove Državnog veća tužilaca, ocenili su da su takvi rezultati tih izbora tek prvi korak i da borba za samostalnost tužilaca tek predstoji.

Antonijević je ukazao da se građani Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu obično žale upravo na postupke koji se vode dugi niz godina i u kojima ne mogu da dođu do pravde.

On je upozorio i na štetnost uplitanja političara u sudske postupke i iznošenja detalja iz istraga u medijima.

"I domaća stručna javnost je osudila javno komentarisanje postupaka, a na izjave pojedinih ministara koje su štetile postupcima ukazuje se i u poslednjem izveštaju Evropske komisije", naveo je.

Antonijević je podsetio da će 21. decembra biti održani izbori za Visoki savet sudstva i naveo da je to još jedan proces koji bi trebalo da ojača stubove pravosuđa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.