Ilić: Istina je da se još pregovara

Izvor: B92, 19.Jun.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Istina je da se još pregovara

Velimir Ilić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Iako je ranije za B92 rekao da je očigledno da su se SPS i DS sve dogovorili, Velimir Ilić je u sredu uveče izjavio da "ništa još nije odlučeno".

"Prava istina je da su pregovori u toku, da još ništa nije odlučeno, da će se ovih dana, valjda, to i okončati, jer mi želimo da se to što pre završi", kaže Ilić. Istovremeno, portparol DSS-a Andreja Mladenović navodi da su Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić sada pokrenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovore o vladi s mrtve tačke.

"Bitno je da Srbija dobije jednu dobru vladu, a ko preuzme odgovornost da formira vladu - treba da ispuni data obećanja. Obećanja je bilo puno, zbog čega velika ogovornost čeka onoga ko formira vladu", rekao je Ilić.

Milutin Mrkonjić je za RTS ponovio da neće biti ministar u budućoj vladi, ali mu je, kako kaže, važno da projekti o kojima su razgovarali sa partnerima iz Španije budu realizovani.

"Funkcije u budućoj vladi uopšte me ne interesuju, ali sigurno ću biti, da tako kažem, siva eminencija", rekao je Mrkonjić.

DSS: Nastavljaju se pregovori

Portparol Demokratske stranke Srbije je najavio da će razgovori između DSS-NS i SPS biti nastavljeni u vezi sa formiranjem republičke vlade.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da su, što se tiče pregovora o republičkoj vladi, "potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić i lider NS Velimir Ilić preuzeli inicijativu i pokrenuli pregovore sa mrtve tačke".

"Oni će i danas i narednih dana intenzivno razgovarati, pa s obzirom da se radi o praktičnim ljudima, sasvim je moguće da oni naprave određeni napredak u pregovorima", kazao je Mladenović.

Portparol DSS-a je rekao da će "Ilić i Mrkonjić razgovarati o svim principima i temama koje se odnose na budući rad nacionalne vlade Srbije".

Andreja Mladenović je izjavio da je koalicija na nivou Beograda, o kojoj su se DSS-NS dogovorili sa SRS-om i koalicijom okupljenom oko SPS-a, za DSS gotova stvar.

A, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Borko Ilić izjavio je da još nije zakazana sednica predsedništva DSS-a na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima te stranke u razgovorima o formiranju "nacionalne vlade".

Ilić je u izjavi precizirao da još nije dogovoreno kada će sednica predsedništva DSS-a biti odžana i da je "na potezu SPS", koji bi trebalo da odgovori na analizu SSP-a i analizu zahteva PUPS-a o uskalđivanju penzija, koju je priremio stručni tim DSS-a.

Potpredsednik DSS je naveo da je ta stranka "aktivnio i iskreno pregovarala sa SPS i SRS o pravljenju nacionalne vlade i dala sve od sebe da se dogovor postigne".

"Za sada su pregovori čini se zastali. Očigledno da SPS razmišlja da započne pregovore s drugom stranom što se vidi iz izjava njihovih koalicionih partnera", rekao je Ilić.

On je kazao da je DSS "i dalje za to da se napravi nacionana vlada koja će voditi pre svega računa o interesima države".

"Ne vidimo nijedan realna razlog zašto SPS odugovlači proces formiranja nacionalne vlade. Ako se ima u vidu šta su i socijalisti i njihovi koalicioni partneri govorili u kampanji logično i prirodno bi bilo da se formira nacionlana vlada. Međutim, odjednom neki koalicioni partneri SPS su postali bakljonoše evropskih ideja zaboravljajući zbog čega su birači glasali za njih", kazao je Ilić.

On je naveo da će DSS i dalje insistirati na tome da se državni poslovi koji se tiču odbrane Kosova stavljaju iznad partijskih ineteresa i tražiti da sednica parlamenta po tom pitanju bude što hitnije zakazana.

"Ne mogu formalnosti i rupe u skupštinskom Poslovniku da se koriste da se ne raspravlja o tako važnom pitanju kakvo je Kosovo i Metohija", ocenio je potpredsednik DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.