Ilić: Ili vlada ili podrška Nikoliću

Izvor: Politika, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Ili vlada ili podrška Nikoliću

Koalicija DSS – NS popustila je maksimalno. Ne može se sve dati

Kragujevac – Ukoliko ne dođe do dogovora o vladi, Nova Srbija će podržati zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića prilikom izbora za predsednika Skupštine Srbije – izjavio je juče u Kragujevcu lider NS i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, naglašavajući kako je važno da se formira bar jedna institucija, u trenutku kada, kako je rekao, odugovlačenje nanosi štetu pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko Kosmeta.
Ilić je dodao da, ukoliko vlada ne bude formirana, preostaje izbor predsednika parlamenta, posle čega bi usledilo raspisivanje novih izbora. Iako, kako je rekao, nije optimista, Ilić je, ipak, izrazio očekivanja da će doći do dogovora.

– Koalicija DSS – NS popustila je maksimalno. Prvo su nam tražili finansije, pa energetiku, a sad zahtevaju i prvog čoveka BIA. Ne može se sve dati. Niko ne može doneti spisak želja i očekivati da mi baš sve prihvatimo. Trenutno je mnogo kalkulisanja i uticaja spolja – rekao je Ilić, koji je juče prisustvovao svečanom puštanju u saobraćaj prvih pet kilometara autoputa Kragujevac – Batočina.

B. K.

-----------------------------------------------------------

Nikolić: Nećemo u koaliciju sa DSS-om

Mesto predsednika parlamenta pripada Srpskoj radikalnoj stranci

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio je juče da ta stranka ne želi da ulazi u koaliciju sa DSS-om, kako bi nova vlada bila formirana i da o tome "razgovora nije bilo, niti će ih biti".

- Takvih razgovori nema, a neće ih ni biti, to je samo u domenu teorije, jer posle tri ili četiri meseca pregovaranja sa Borisom Tadićem, Vojislav Koštunica ne može da ubedi Srbiju da može da uđe u vladu sa radikalima - rekao je Nikolić i dodao da poseta Vojislavu Šešelju u Hagu "nije bila, kako su to pisali pojedini mediji, radi konsultacija".

- Tu posetu je pre mesec i po dana zatražio i odobrio Haški tribunal, tako da uopšte nema nikakve koincidencije sa ovim što se sada dešava u Srbiji - rekao je Nikolić.

Nikolić ja ocenio da je Srbija bliža izborima nego novoj vladi, ali bi, kako je rekao, zato bilo važno završiti konstituisanje parlamenta do kraja.

- Skupština Srbije bi tako radila dva-tri meseca koliko bi trajao izborni ciklus i mogla bi da donosi važne zakone - kazao je Nikolić, podsećajući da su u pitanju važni zakoni - zakon o lokalnoj samoupravi, zakon o predsedniku republike, zakon o Vojsci, zakon o ministarstvima, zakon o glavnom gradu. Novi parlament mogao odmah da usklađuje zakone sa Ustavom i da raspiše izbore za organe koji do tada nisu birani.

- Trebalo je primeniti parlamentarnu praksu da više nema inaćenja, da više nema svrstavanja u različite blokove. Mesto predsednika parlamenta pripada onome ko osvoji najviše glasova, ako nema koalicije koja ima 126 poslanika - kazao je Nikolić i dodao:

- Onako kao što govore o tome da su birači iskazali svoju želju da vladu formira ko ima najviše glasova, to važi i za parlament. Znači, mesto predsednika pripada Srpskoj radikalnoj stranci - zaključio je.

Da bi dokazala koliko to ozbiljno shvata, dodao je on, SRS je za predsednika Skupštine Srbije predložila njega, Tomislava Nikolića.

- Nećemo da se igramo time pa da se posle pravdam da kažem - ne sluša me taj predsednik Skupštine, vi tražite sednicu, on neće da je zakaže. Odgovaram pred građanima Srbije, Skupština će biti vođena potpuno demokratski, u skladu sa Ustavom, a onog časa kada se skupi 126 poslanika i zatraže sednicu da bi konstituisali vladu, treba zakazati sednicu Narodne skupštine - kazao je Nikolić. Navodeći da ponuda SRS da se konstituiše Skupština još važi, on je ponovio da je ponuda radikala da on bude predsednik Skupštine, kao predsednik poslaničke grupe najjače parlamentarne stranke.

Prema njegovom mišljenju, u ponedeljak "sve može lako da se dogovori - sednu šefovi poslaničkih klubova, uzmemo spiskove odbora, prava na potpredsednička mesta i dogovorimo sve za dva ili tri sata, kao što se to uvek i dešavalo", zaključio je Nikolić.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Dačić: Koštunica treba da pozove Nikolića

Za Mićunovića kao potencijalnog kandidata, u slučaju dogovora demokratskih stranaka o vladi, SPS neće glasati

Sednica Skupštine Srbije zakazana je za sutra jer Srbija više ne može da čeka, a ne na osnovu bilo kakvog dogovora na jednoj, drugoj ili trećoj strani. Ulazimo u poslednju nedelju roka za formiranje vlade. Ili ćemo odlučiti da bude parlamentarne većine ili idemo na izbore, izjavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, objašnjavajući zbog čega je predsedavajuća konstitutivnom sednicom Borka Vučić (SPS) zakazala njen nastavak i poričući da je bilo razgovora o vladi DSS, SRS i SPS.

Kako nakon prekida sednice nije došlo ni do kakvog dogovora u Skupštini o nastavku, ostalo je da se u poslednjoj nedelji vidi imamo li parlamentarnu većinu za koju su u igri i dalje tri varijante. Prva je razgovor koji se odvija između DS-a, DSS-a i G17 plus koji do sad nije dao rezultate. Druga je vlada nacionalnog jedinstva koju SPS predlaže i koju bi, zbog situacije, formirale dogovorom sve stranke izuzev LDP-a, ali se ni ostale stranke ne slažu potpuno. Treća je koalicija SRS, DSS i eventualno SPS - koji tu ne bi imao naročiti interes izuzev nacionalnog, kaže Dačić.

- Izbori su četvrta i poslednja mogućnost, koju ne smatramo dobrom za Srbiju i njenu političku stabilnost u trenutku kada se rešava pitanje Kosova i Metohije. U periodu kada Savet bezbednosti treba da donese rezoluciju o KiM nisu nam potrebni ponovni vanredni izbori zbog kojih bi smo bili bez državnih organa par meseci a još nekoliko meseci bi se natezalo oko formiranja vlade.

Za Srbiju bi, ponavlja svoj stav šef socijalista, najbolje bilo da lider DSS-a Vojislav Koštunica pozove na dogovor o vladi Tomislava Nikolića, zamenika predsednika SRS-a, da se formira "vlada DSS, SRS i SPS ili manjinska vlada DSS - SPS koju bi podržali radikali, koja bi bila politički najstabilnija jer, inače, DSS, DS i G17 plus ne dele istu ideologiju u nacionalnom i državnom pogledu.

Ali, na pitanje koliko su tačne priče da je već između tri stranke postignut dogovor o parlamentarnoj većini i tome da zajednički kandidat za predsednika bude Tomislav Nikolić a da je on zbog toga na razgovoru kod lidera SRS u Hagu, odlučno je više puta ponovio da nikakvih razgovora o tome nije bilo "iako bi kandidatura Nikolić bila dobra ideja". Takođe, da je siguran da će "biti pritisaka da se u Srbiji ne formira vlada koja bi pružila žešći otpor otimanju teritorije KiM od Srbije".

Na naše pitanje da li bi SPS glasao za Dragoljuba Mićunovića ukoliko bi, ipak, demokratski blok postigao dogovor o vladi i njemu kao zajedničkom kandidatu za predsednika parlamenta, odgovorio je da ne bi, kao što ne bi ni za jednog kandidata koji nije predložen u dogovoru sa ovom partijom.

M. Nikić

[objavljeno: 06.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.