Izvor: B92, 18.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće nedelje ponovo o vizama

Beograd -- Srbija i Evropska komisija ponovo će razmatrati detalje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, kaže Tanja Miščević.

Nakon što su te sporazume sa EU potpisale Albanija, BiH i Crna Gora, i Srbija želi da dogovori sve detalje, kako bi sporazumi bili potpisani. Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji je rekla da će na tom sastanku, najverovatnije u Beogradu, biti potpisani sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Miščevićeva je rekla da će se na sastanku razgovarati jedino o spornim odredbama sporazuma o readmisiji, zbog kojih je i odloženo parafiranje tekstova tih dokumenata u Briselu na pregovorima 11. aprila.

"Radimo na predlogu sugestije za Vladu Srbije o preciziranju člana sporazuma o readmisiji, da bi se našao modus i za jednu i drugu stranu i da se ne bi desilo da sporazum ponovo ne bude parafiran", rekla je Tanja Miščević.

Podsetimo, problem su za sada različiti stavovi srpske delegacije i predstavnika Evropske komisije koji se odnose na prihvatnje državljana trećih zemalja koji preko Srbije ilegalno ulaze na teritoriju EU.

Evropska komisija i delegacija Vlade Srbije postigle su 20. marta dogovor da vize za zemlje EU budu besplatne za određene kategorije stanovništva Srbije, a taj dogovor trebalo bi da bude najpre parafiran.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan u septembru i da 1. januara 2008. godine stupi na snagu, zajedno sa sporazumom o readmisiji, kojim će biti uređeni mehanizmi za vraćanje osoba koje ilegalno iz Srbije uđu na teritoriju EU.

Prema rečima Tanje Miščević, odlaganje parafiranja sporazuma neće omesti proceduru pripreme za potpisivanje tih dokumenata, kao i njihovo stupanje na snagu.

Ona je upozorila da je Srbija u zaostatku u procesu približavanja EU i da "više nema spora" da na to utiče i činjenica da još nije formirana vlada.

Kako je rekla, toliko stvari čeka na formiranje nove vlade i preuzimanje nadležnosti ministara, da će spisak pitanja na njihovoj agendi, koja bi trebalo da su rešena još juče, biti sve veći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.