Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IWPR: Uslovna nezavisnost rešenje za Kosovo

IWPR: Uslovna nezavisnost rešenje za Kosovo

Londonski Institut za izveštavanje o ratu i miru (IWPR) ocenio je da će, ukoliko se Beograd i Priština ne slože oko budućnosti Kosova, međunarodna zajednica najverovatnije nametnuti rešenje koje će biti zasnovano na 'uslovnoj nezavisnosti'.

Institut podseća na formulu koju je usvojio Beograd - 'više od autonomije, manje od nezavisnosti', čiji je cilj da se spreči formalna nezavisnost Kosova, ali, kako dodaju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << IWPR, beogradski zvaničnici 'istovremeno ostavljaju utisak da su fleksibilniji i razumniji od Albanaca, koji zahtevaju potpunu nezavisnost - odmah'.

Ključne evropske i američke diplomate, međutim, veruju da je srpska pozicija neodrživa jer bi Albanci najverovatnije obnovili oružani sukob ako bi se Kosovo ponovo povezalo s Beogradom. Stoga, dodaje se u analizi Instituta, postoji mogućnost da, ukoliko Srbija i kosovski Albanci ne budu mogli da se dogovore, SB UN nametne svoje rešenje koje bi moglo imati formu 'uslovne nezavisnosti'.

'Time se Kosovo neće ponovo naći pod srpskom vlašću, niti će doći do formalne podele Kosova. Uslovna nezavisnost bi takođe mogla da znači, na primer, da Kosovo ima stolicu u UN, ali i da neki međunarodni zvaničnik može biti imenovan sa ovlašćenjima da stavi veto na pojedine zakone', navode u IWPR.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.