IVO VISKOVIĆ: Poremetiti odnose sa Rusijom bilo bi samoubilački

Izvor: Kurir, 28.Okt.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVO VISKOVIĆ: Poremetiti odnose sa Rusijom bilo bi samoubilački

Poseta je pokušaj premijera da pokaže da se prijateljstvo sa Rusijom zasniva na elementima zajedništva, ali da su primarni interesi, ocenio je nekadašnji diplomata.

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka (RPN) Ivo Visković izjavio je danas da su ekonomski interesi u odnosu sa Rusijom bitni, da bi bilo samoubilački poremetiti ih svojom voljom i da je poseta delegacije Srbije Rusiji dobra, jer Srbija time pokazuje da želi da zadrži dobre odnose sa svima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"To je pokušaj premijera da pokaže da se prijateljstvo sa Rusijom zasniva na elementima zajedništva, ali da su primarni interesi", rekao je Visković i ocenio da će Srbija od zapadnih zemalja sigurno trpeti neke posledice zbog toga što ne želi da uvede sankcije Rusiji.

Visković je izjavio da Srbija pokazuje da, iako je na dobrom putu ka EU, želi da zadrži i dobre odnose sa drugima.

"Ekonomski interesi u odnosu sa Rusijom su bitni i bilo bi samoubilački da ih poremetimo svojom voljom. Nijedna članica EU se ne bi drugačije ponašala na našem mestu", istakao je Visković.

"Nijedna članica Unije nije dovela svoje interese u pitanje. Nama je stalo da proširimo trgovinu sa Rusijom, a i zapadne zemlje pokušavaju da štite interese svojih firmi", kazao je profesor FPN. Odgovarajući na pitanje o izjavi ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina da ova poseta srpske delegacije Rusiji nije uobičajena, Visković je istakao da poseta dolazi u trenutku razjašnjavanja odnosa Srbije sa zapadnim partnerima.

"Bitno je što pokazujemo Rusiji da ne želimo da kvarimo odnose sa njima i korisno je što će se na najvišem nivou rusko rukovodstvo uveriti da Srbija svoju politiku ne menja", smatra Visković. On je ocenio da tokom ove posete neće biti potpisani svi predviđeni ugovori, ali da će poseta delegacije Srbije Rusiji svakako biti uspešna i dodao da ga posebno brine implementacija sporazuma koji Srbija ne primenjuje.

"Zanima me vojna industrija, da li ćemo samo kupiti nešto ili ćemo sa Rusijom dogovoriti saradnju u tom aspektu", rekao je Visković.

Visković je istakao da ova poseta sigurno neće proći bez pažnje, kako zemalja u regionu, tako i zapadnih država.

"Ruski odnosi sa Zapadom su poremećeni i obrnuto. Analiziraće se svaki detalj posete posebno, jer je Srbija zauzela neutralan stav u svemu tome", napomenuo je Visković.

(Tanjug/RTS)

Autor: Foto: Fonet

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.