ISTRAŽUJEMO Da li je Srbija spremna za PREMIJERKU?

Izvor: Blic, 04.Jun.2017, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAŽUJEMO Da li je Srbija spremna za PREMIJERKU?

Velika Britanija, Škotska, Ukrajina, Indija, Nemačka, Hrvatska... Da li je Srbija spremna da se nađe u ovom društvu i dobije prvu ženu premijera?

Ministarka državne uprave Ana Brnabić figurira kao jedan od najozbiljnijih kandidata. Svi sagovornici "Blica" su saglasni - nije bitno da li će novi premijer nositi suknju, već da li ima autoritet, kapacitet i harizmu da uspešno vodi Vladu.

Cejlon je još 1960. srušio ovaj tabu, a da li može i brdovita zemlja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Balkanu pola veka kasnije? Profesor na Fakultetu političkih nauka i politički analitičar Zoran Stojiljković kaže za "Blic" da je u autoritarnoj sredini, poput Srbije, to veliko pitanje, ali i da treba donositi teške odluke.

- Ne mora da znači da politika nekom svojom odgovornošću i korakom napred treba da se vodi stereotipnim mišljenjem. Moramo hrabro da kročimo u tu vrstu neselektivnosti, i da se vodimo samo pitanjem da li neko ima kapacitet da autonomno i odgovorno vodi Vladu. Pitanje koje pri ovoj odluci mora da se postavlja je da li taj neko ima autoritet da vodi državu, a ne da podsećamo na rodne karakteristike i seksualna opredeljenja - smatra Stojiljković.

Pošto živimo u zemlji u kojoj i dalje dobar deo stanovništva smatra da je ženi mesto za šporetom, Stojiljković naglašava i da se ne treba rukovoditi prosekom.

- Onaj ko odlučuje mora da ima hrabrost da, ako pred sobom ima osobu koja ima ozbiljan kapacitet, načini potreban korak napred. Ne treba da podilazimo aktuelnom stanju duha, ne treba da robujemo stereotipima. Ako bismo se time rukovodili, u svemu bismo morali da biramo prosek, Vladu onda treba da vodi neko ko ima sumnjivu višu školu, a i poslanici bi trebalo da prate taj prosek - kaže Stojiljković.

Za sociologa Vladimira Vuletića Srbija je odavno izašla iz tabua i spremna je za ženu kormilara.

- Kao društvo smo prevazišli ili bi bar trebalo da smo prevazišli te predrasude. Već smo u doba SFRJ imali premijerku Milku Planinc, a pogledajte Angelu Merkel, ona je jedna od najuspešnijih premijera Nemačke. Žene imaju potpuno iste kapacitete da budu podjednako uspešne kao muškarci. Ne mislim da smo konzervativno društvo, ima jedan deo zatucanih, ali mislim da čak i oni ne bi imali nikakav problem da dama bude premijer. Imamo ministarke u Vladi, direktorke... Kod dela populacije prisutna je i određena vrsta mizoginije, ali suštinski ne mislim da bi to moglo da bude povod za otpor u javnosti - smatra Vuletić.

Sličnog je mišljenja i kulturolog Ratko Božović, koji dodaje da bi, uprkos okolnostima, za naše društvo bio dobar znak da žena dođe na čelo Nemanjine 11.

- A okolnosti nisu baš pokazale potpunu emancipaciju u domenu rodne ravnopravnosti. U Srbiji postoje problemi dugog trajanja kao što su predrasude, i bitno je da li taj neko ko se spominje ima kvalitet i moć da bude dobar u poslu koji bi preuzeo. Ova odluka bi možda bila i atak na rigidno muško društvo i u tom smislu bi bilo dobro da sposobna dama preuzme Nemanjinu 11 - smatra Božović.

Najnovije istraživanje agencije "Faktor plus" kaže da je, odmah posle Aleksandra Vučića, najviše ocene ispitanih građana pobrala upravo ministarka Brnabić - trojku. I da nije tako, Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju za "Blic" ocenjuje da bi Vučić i iz ove dileme izašao kao pobednik.

- Jeste da dve trećine birača dele konzervativne vrednosti i da ne gledaju na identičan način na muškarce i na žene, ali mislim da je Vučić lider koji može da obrazloži takvu eventualnu odluku i iskomunicira na pravi način sa biračima. U načelu govoreći, Srbija je spremna za ženu premijera. Već imamo predsednicu Skupštine Srbije, već imamo ministarke u Vladi koje uspešno rade svoj posao. Ipak, na kraju krajeva, mislim da odluka neće zavisti od toga kog je pola kandidat, već šta je potrebno vladajućoj stranci i da li će ta osoba moći dobro da sarađuje i isporuči ono što bi Vučić najviše želeo - zaključuje Bojan Klačar.

Milka pa Ana?

Milka Planinc u bivšoj Jugoslaviji bila je prva žena premijer, tačnije predsednica Saveznog izvršnog veća SFRJ. Ona je tu dužnost obavljala od 16. maja 1982. do 15. maja 1986. godine. Njen mandat obeležen je uspostavljanjem Dugoročnog programa ekonomske stabilizacije. Važila je za jednu od najmoćnijih žena u bivšoj Jugoslaviji, a jedina je dama premijer u nekoj od socijalističkih zemalja.

Prva i druga čelična lejdi

Margaret Tačer, čuvena čelična ledi, kako su je ruski mediji prozvali, bila je prva, i sve do prošle godine i jedina žena koja je došla na čelo britanske vlade. Mnogi je smatraju najuticajnijom političarkom svih vremena, a vladala je punih 11 godina. Baš kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, i ona je bila hemičar, ali se kasnije ipak okrenula pravu. Odluke koje je donosila bile su često teške i osporavane, pripisuje joj se da je podigla britansku ekonomiju na noge, ali njeni kritičari uvek kao kontratežu spominju da su njenu vladavinu obeležili i najmasovniji štrajkovi i veliko povećanje stope nezaposlenosti. Aktuelnu premijerku Velike Britanije Terezu Mej mediji zovu "druga čelična lejdi".

Razbijen tabu - Prva žena premijer u Cejlonu

Cejlon je zemlja koja je dobila prvu ženu premijera u svetu, i to Sirimavo Ratvate Dijas Bandaranaike. Na tu funkciju se vraćala u tri navrata, a prvi put je u svet politike ušla posle ubistva njenog supruga i premijera Sri Lanke Solomona Bandaranaikea. Prvo je došla na čelo Partije slobode, a onda pobedila na izborima i postala premijer. I njena ćerka je krenula njenim stopama, bila je treći predsednik Sri Lanke.

Reakcije - Šta mislite da žena dođe na mesto premijera?

Dušan Kovačević, pisac - Treba je samo naći

- Mislim da smo spremni za to, potrebno je imati samo ženu koja može da radi taj posao. Nije bitno da li je ta osoba ženskog pola, već da li je sposobna da bude na toj funkciji.

Gorica Popović, glumica - Ana dobro radi posao

- Što da ne, ne znam samo koja bi to žena bila. Što se mene tiče, jedino Anu Brnabić vidim kao kandidata, mislim da ona dobro radi svoj posao, a sve ostalo je njena lična stvar.

Matija Bećković, pesnik - Srbi mogu sve

- Ne znam ništa na šta Srbija nije spremna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.