Izvor: Politika, 05.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I gradonačelnici u skupštinskim klupama

Sudeći po tome što na spisku novih poslanika nema nijednog od ministara ni iz koalicije Za evropsku Srbiju ni iz koalicije DSS–NS i jedni i drugi veruju da će ponovo biti u vladi

Sve stranke na minulim parlamentarnim izborima kandidovale su za poslanike svoje najistaknutije funkcionere, međutim, u poslaničke klupe sešće vrlo malo onih sa „zvučnim imenima”. Sudeći po spiskovima poslanika, dostavljenim Republičkoj izbornoj komisiji, i u koaliciji Za evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiju (ZES) i u koaliciji Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija ubeđeni su da će biti deo nove vlasti, pa niko iz rukovodstva ovih partija ili od dosadašnjih ministara nije dobio poslanički mandat. Radikali su, izgleda, ubeđeni samo u to da će biti vlast u Beogradu, jer među poslanicima nema onih kojima su već „dodeljene” funkcije u prestonici.

Bez koalicije Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera – Jedinstvena Srbija neće biti nove vlade, ali je SPS, ipak, sve svoje funkcionere poslao u parlament. Što je sigurno, sigurno je – lako će oni podneti ostavku kad sednu u neku od namenjenih im fotelja, a njihovo mesto će zauzeti neko drugi. Na SPS-ovoj listi, možda najveće iznenađenje predstavlja to što među poslanicima nema Rajka Baralića, jednog od najaktivnijih poslanika ove stranke u prošlom sazivu. Iznenađenje je i to, što je mandat dobio Mile Ilić, bivši gradonačelnik Niša, iz vremena najveće izborne krađe 1996. godine, kada je Niš prvi ušao u proteste zbog toga, a koji je i sada kandidat socijalista za gradonačelnika.

Iznenađenja ima i na drugim listama, pa tako poslanički mandat, na primer, nije dobila Sanja Čeković, potpredsednik Srpskog pokreta obnove i jedan od retkih potpredsednika ove stranke, koji je ostao veran stranci kad su je napustili skoro svi njeni potpredsednici. Sanja Čeković je, inače, ako se uporede izborni rezultati, neko ko stranci konstantno donosi glasove. Tako je na izborima 2007. SPO u njenom Negotinu dobio 6,85 odsto glasova, dok su u gradovima iz kojih sada dolaze poslanici SPO-a na listi ZES-a bili daleko od cenzusa. Tako će, na primer, poslanik SPO-a biti Žika Gojković iz Sombora, u kojem je SPO dobio samo 2,58 odsto glasova 2007. godine.

Da stranke malo vode računa o izbornim rezultatima kad odlučuju o poslanicima, svedoče i neki drugi primeri, a da je funkcija poslanika važna, može se videti na primerima Veroljuba Stevanovića i Dragana Markovića Palme. Njih dvojica učestvovali su 2007. godine na listi DSS–NS i obojica su htela da budu poslanici, ali nisu dobili mandat, jer je DSS–NS, kako je rečeno, striktno poštovao zakon, koji kaže da gradonačelnici ne mogu istovremeno biti i poslanici. Nijedan od njih nije to javno rekao, ali ih je odluka jako naljutila. Veroljub Stevanović je, na minulim izborima, bio kandidat na listi ZES-a u kvoti G17 plus, a Dragan Marković Palma na listi SPS–PUPS–JS, obojica će biti poslanici, iako će Stevanović biti gradonačelnik Kragujevca, a Marković gradonačelnik Jagodine. Kako će G17 plus objasniti to što će, sasvim sigurno, Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa reći da Stevanović ne može biti poslanik i gradonačelnik, videćemo. Podsećamo da su, na primer, prošle godine dvojica poslanika G17 plus, koji su istovremeno bili i gradonačelnici, odmah podneli ostavku kad je rečeno da su u sukobu interesa. Gotovo je sigurno da će se, kao i prošle godine, naći neko od pravnih eksperata koji će objasniti da „gradonačelnik nije izvršna vlast, pa nema prepreka da bude poslanik”. Socijalisti neće morati ništa da objašnjavaju što se tiče Dragana Markovića Palme, oni ni prošle godine nisu dozvolili da dvojica njihovih poslanika ostanu bez mandata po osnovu istog sukoba interesa. Glasovi su, ipak, glasovi, a, ako se uporede rezultati lanjskih i ovogodišnjih izbora, više nego jasno se vidi da je koalicija DSS–NS skupo platila to što Stevanoviću i Markoviću nije dala poslaničke mandate. Interesantno je, na primer, da je Nova Srbija lane imala velike unutrašnje probleme, jer nije dodelila mandat Milutinu Jeličiću, gradonačelniku Brusa, koji je donosio veliki broj glasova. Situacija je nekako smirena, ali je Jeličić, ovaj put, dobio poslanički mandat – koalicija DSS–NS je i lane i ove godine ostvarila izvanredne izborne rezultate u Brusu.

Srpska radikalna stranka, iako njeni funkcioneri tvrde da će formirati vladu, poslala je u parlament sve funkcionere za koje se, po medijima, spekuliše da će biti ministri. Nije čudno što je Tomislav Nikolić dobio poslanički mandat, budući da je najavio kako će biti predsednik parlamenta. Ali, sudeći po tome, što su među poslanicima, na primer, Dragan Todorović (viđen za potpredsednika vlade), pa, između ostalih, Zoran Krasić, Petar Jojić, Jorgovanka Tabaković, svi viđeni za ministre, SRS nije baš ubeđen da će stvarno biti deo izvršne vlasti. S druge strane, radikali, opet sudeći po poslaničkoj listi, veruju da će vladati prestonicom, jer među poslanicima nema ni Aleksandra Vučića, ni Nemanje Šarovića, ni Nebojše Stefanovića – svi oni bi trebalo da dobiju funkcije u beogradskoj vlasti.

-----------------------------------------------------------

Žena malo više

Sve stranke su na izbornim listama kandidovale tačno onoliko žena koliko im zakon nalaže, međutim, u novom sazivu srpskog parlamenta biće samo 52 dame, što je, ipak, više nego do sada – 51. Srpska radikalna stranka je od 78 mandata 15 dodelila damama, ZES je 25 mandata od 102 dodelio damama, pa je, između ostalog, DS ženama poverio 18 mandata od 65, G17 plus pet od 24, LSV dva od pet, dok su SDP i SPO odlučili da u parlament pošalju po četiri muškarca. Koalicija DSS–NS je od 30 mandata sedam dodelio ženama, SPS–PUPS–JS od 20 – dva, LDP od 13 – tri, a Koalicija Mađarska sloga od četiri – jedan.

Mirjana Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Konsultacije o konstituisanju skupštine u ponedeljak

Konsultacije o održavanju konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Srbije biće održane u ponedeljak, saznaje agencija Beta.

Ranije je najavljeno da bi konstitutivna sednica novog saziva mogla biti održana tokom sledeće sedmice.

Rok za konstituisanje ističe 19. juna. Da bi novi saziv bio konstituisan, potrebno je da se verifikuje dve trećine mandata.

Beta

[objavljeno: 06/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.