I danas bez glasanja u Skupštini

Izvor: B92, Beta, 20.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I danas bez glasanja u Skupštini

Beograd -- Predsednica parlamenta se nada da će Skupština u ponedeljak uspeti da završi sav započeti posao i poručuje građanima da ne brinu.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je obe sednice koje su bile zakazane za danas pomerila zbog bolesti poslanika vladajuće većine. Zbog toga poslanici u Skupštini neće glasati o setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, ali neće započeti ni raspravu o Predlogu budžeta.

Predsednica Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da nije ulazila u istinitost opravdanja poslanika vladajuće većine, tako da ne zna da li su stvarno bolesni ili odsustvuju zbog Svetog Nikole.

Ona, međutim obacuje tvrdnje da vladujuća većina ne može da obezbedi kvorum.

Predsednica Skupštine je uverena da će u ponedeljak biti završeno glasanje o prehodnoj sednici i da će početi sednica o budžetu.

Slavica Đukić-Dejanović poručila je građanima da ne brinu i da će na vreme biti produžena važnost starih pasoša.

Iako je još jedan pokušaj da parlament radi subotom propao, predsedenica Skupštine kaže da je ipak došla u zgrade Skupštine, u slučaju da nisu svi poslanici obavešteni da su sednice otkazane.

Predsednica parlamenta kaže da bolest poslanika nema veze sa činjenicom da neće imati kvorum, jer je, kako kaže, obaveštena da većine ima, ali da ne zna ko će je činiti.

Slavica Đukić-Dejanović kaže da nije ulazila u istinitost opravdanja poslanika vladajuće većine, tako da ne zna da li su stvarno bolesni ili odsustvuju zbog Svetog Nikole.

"Ne tvrdim da su svi poslanici bolesni - neki su prehlađeni, neki slave, neki su na putu", kazala je ona.

Kako su se poslanici opravdali smo za subotu, predsednica Skupštine očekuje da svi budu na broju u ponedeljak.

"Očekujem da će u danu i vremenu za glasanje svi oni koji su govorili da će podržati proevropske zakone dati kvorum, a već ćemo od kvoruma imati svakako većinu za donošenje zakona”, kaže ona.

Ona navodi da vladajuća većina nije ugrožena i ne strahuje da neće biti kvoruma, ali ne zna da li je postgnut dogovor sa SVM-om.

Međutim, šef poslaničke grupe manjina Pastor Balint kaže da ih još uvek niko nije zvao na dogovor i da četiri posalnika SVM-a neće obezbediti kvorum dok ne dobiju garanacije da neće biti usvojen Zakon o sedištima sudova.

"Uveren sam da je jedina mogućnost da u ponedeljak ovaj zakon padne, jer jednostavno nema većinu. Ostali zakoni za SVM nisu sporni, mislim da je došao poslednji trenutak kada Narodna skupština treba da usvoji i izmene zakona o putnim ispravama i sve ostale zakone, i da napokon krenemo sa raspravom o budžetu za sledeću godinu”, rekao je Pastor.

LDP je ranije najavio da neće pomagati u ovom slučaju i da neće davati kvorum, navodeći da je posao vlađuće većine da obezbedi 126 glasova.

Analitičar: Nije smelo doći do odlaganja

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za B92 da s obzirom na važnost zakona koji čekaju na usvajanje, Vlada nije smela da dozvoli nova odlaganja zasedanja parlamenta.

Stanković ne isključuje mogućnost da vladajuća koalicija pristane na uslove Saveza vojvođanskih Mađara.

"Ako se to dogodi to će značiti da Vlada ume da upravlja problemima koji nastaju u hodu, ukoliko se to ne dogodi možemo doći u neprijatnu situaciju po pitanju funkcionisanja vlasti i po pitanju donošenja budžeta", rekao je on.

"Ovo jeste jedan ozbiljan trenutak, ali ipak ne treba skakati na zaključak da je ovo sad neka velika politička kriza iza koje se mogu dogoditi nekakvi izbori", kazao je Dejan Vuk Stanković.

Inače, Skupština Srbije nije zasedala ni u petak, iako je to redovan radni dan, ali i slava Sveti Nikola koju obeležava većina građana Srbije.

"Pasoši nisu sporni"

I pored svih problema, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović uverava građane da će važnost starih pasoša biti produžena na vreme.

"Uveravam javnost da nema ni jednog razloga za zabrinutost. Uopšte nema ničeg spornog oko glasanja i izjašnjavanja oko zakona o ličnim ispravama”, rekla je ona.

"Osim toga, on ne može stupiti na snagu pre 1. januara, a do tada će sigurno biti njegovo dejstvo. Dakle, ako ga donesemo i u ponedeljak i u utorak, i prođe osam dana, tek 1. januara može stupiti na snagu”, objašnjava predsednica Skupštine.

Osim o pasošima i setu pravosudnih zakona, poslanci bi trebalo da glasaju o izmenama nekoliko zakona koji treba da ublaže uticaj svetske ekonomske krize.

Nakon toga, čeka ih rasprava o budžetu. Glasanje će biti održano u ponedeljak u 10 sati, a sednica o budžetu će početi u 14 časova.

Jovanović: Odlaganje posledica nesposobnosti

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je odlaganje sednice Skupštine i činjenica da nema kvoruma za izglasavanje zakona posledica nesposobnosti njihovih predlagača da se dogovore sa strankama koje te zakone treba da izglasaju.

"Svi oni vole da slave i krkaju, to su radili juče, a radiće i danas, i to je razlog što vladajuća koalicija ne može da obezbedi parlamentarnu većinu. U ponedeljak će se setiti građana tako što će Skupštinu nazvati crnom rupom, a ona je crna onoliko koliko su je oni takvom napravili", rekao je Jovanović novinarima na seminaru žena LDP-a.

Prema njegovim rečima, Vlada se toliko distancirala od stvarnog života da je izgubila podršku u parlamentu.

On je naveo da je za svaku osudu činjenica što vladajuća koalicija nije imala razumevanja za inicijativu LDP-a da se produži važenje putnih isprava.

Jovanović je kritikovao predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović koja je, prema njegovom mišljenju, bila dužna da štiti ugled Skupštine i javnosti ponudi pravo objašnjenje.

"Nema bolesti, osim bolesti koja je posledica neumerenog pića i hrane, koja prati svakog od njih jer su odlučili da na svetog Nikolu ne rade, kao da ga baš svi oni slave", rekao je predsednik LDP-a.

DSS: Obmana vladajuće koalicije

Demokratska stranka Srbije pozvala je predsednicu Skupštine Srbije da obelodani imena poslanika zbog čije bolesti su odloženi glasanje o više zakona i nova sednica na čijem je dnevnom redu budžet za 2009. godinu.

"Važno je da javnost zna koji su poslanici i od čega bolesni, ako zbog toga ne može da se održi sednica. Ako poslanici nisu bolesni već postoji kriza u vladajućoj koliciji onda to treba saopštiti građanima, a ne stalno i iznova se služiti obmanama", naveo je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Prethodno, predsednik poslaničkog kluba manjina Balint Pastor potvrdio je da pet poslanika tog kluba neće obezbediti kvorum za početak glasanja zbog toga što nisu uvaženi njihovi amandmani na Predloga zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava kojima bi se sprečilo gašenje nekih sudova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.