Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez revizorske institucije

Beograd -- Sednica Odbora Skupštine za finansije o revizorskoj instituciji danas ni posle odlaganja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na njoj je trebalo da se razmatrati izbor članova, potpredsednika i predsednika Saveta Državne revizorske institucije. Članovi Saveta te institucije trebalo je da budu izabrani do maja 2006, jer je zakon o tome usvojen pre skoro dve godine.

Članovi Odbora iz Nove Srbije i Liberalno-demokratske partije nisu prisusustvovali sednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok poslanici iz Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije nisu želeli da obezbede kvorum.

"Radikali, LDP i Nova Srbija nisu poslali svoje predstavnike. Razloge ne mogu da kažem koji su. Žalosno je da značajan segment vlasti za kontrolu javnih finansija ne može da radi jer poslanici nemaju odgovornosti da formiramo Savet", rekao je član Odbora za finansije iz Demokratske stranke Srbije Slavoljub Matić.

On je rekao da bi izbor te institucije bio od velikog značaja jer se otvaraju teme o javnim finansijama koje privlače pažnju javnosti.

Za predsednika Saveta predložen je Radoslav Sretenović, kandidat Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Za člana Saveta, koalicija DSS-NS predložila je Dragišu Okolišanova.

Demokratska stranka je za zamenika predsednika predložila Ljubicu Nedeljaković, a za člana Zorana Tamaša.

Stranka G17 plus kandidovala je redovnu profesorku na Ekonomskom fakultetu u Subotici Ljiljanu Šaponju-Dmitrović, dok su kandidati Socijalističke partije Srbije Rajko Perić i Nada Miailović.

Zakon o državnoj revizorskoj instituciji usvojen je u novembru 2005, a krajnji rok za izbor članova te institucije bio je maj 2006. godine.

Savet državne revizorske institucije baviće se kontrolom svih direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava.

Nakon što matični odbor utvrdi listu kandidata za predsednika, potpredsednika i članove Saveta, spisak imena dostavlja se Skupštini Srbije, koja bira tu veoma važnu instituciju za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.