Humanitarci pokrali milion dolara namenjenih Liberiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarci pokrali milion dolara namenjenih Liberiji

LONDON - Međunarodna hrišćanska humanitarna organizacija "Vorld vižn" saopštila je da smatra da je više od 90 odsto pomoći, u vrednosti većoj od milion dolara koju je uputila Liberiji, nestalo u okviru masovne prevare, preneo je Bi-Bi-Si.

Za prevaru u okviru ove organizacije sa sedištem u državi Vašington optuženi su njen nekadašnji istaknuti zvaničnik u Liberiji, državi na zapadnoj obali Afrike, i još dvojica njenih radnika.

Sumnja se da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oni preprodavali hranu iz pomoći i za sebe zadržavali dobit, a isti pojedinci se terete i da su koristili građevinski materijal kako bi za sebe izgradili nekoliko kuća, te da su za to koristili radnu snagu koja se finansira iz američke pomoći.

Džo Bondo, jedan od upravnika organizacije "Vorld vižn" u Liberiji, uhapšen je 20. maja i nalazi se u američkom zatvoru.

Protiv njega i još dvojice zvaničnika ove organizacije je, kako izveštava agencija Asošiejtid pres, podignuta optužnica koja ih tereti za prevaru, krađu, lažne iskaze i manipulisanje svedocima.

Smatra se da je velika prevara počela 2005. godine, pošto se u ovoj afričkoj zemlji 2003. godine konačno završio 14-godišnji građanski rat u kojem je stradalo oko 300.000 ljudi, a raseljeno više od tri miliona ljudi i u kojem su razorene infrastruktura i privreda čitave zemlje.

Organizaciju "Vorld vižn" je navodno o toj prevari obavestio anonimni izvor početkom 2007. godine, te su inspektori koje je ona poslala u 258 liberijskih mesta kojima je pomoć bila namenjena zaključili da je u prave ruke stiglo samo devet odsto pomoći.

Zamenik predsednika ove humanitarne organizacije Džefri Vord je pojasnio da je dokumentacija o prijemu hrane iz pomoći "u velikoj meri falsifikovana u kancelarijama ove organizacije u Liberiji".

On je istakao da su sada pojačane mere kontrole, uključujući uvođenje službe putem koje mogu da se prijave uočene malverzacije, kako bi se u budućnosti ovakvi slučajevi lakše otkrili, ali da "Vorld vižn" ne može da garantuje da se nešto slično neće ponoviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.