Hrvatski istoričar: Princip je bio borac za slobodu

Izvor: Studio B, 11.Nov.2013, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski istoričar: Princip je bio borac za slobodu

Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živeo bio borac za slobodu, izjavio je poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldštajn.

Goldštajn je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, posle tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocenio da ne mogu današnja merila o tome šta znače atentati da se primene na doba pre 100 godina.

- Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vreme je to bio trend koji je njega učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << borcem za slobodu - kazao je Goldštajn, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, aktuelizovana je prošle nedelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret Mekmilan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom.

Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.