Hrvatska traži izručenje Vučurevića

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska traži izručenje Vučurevića

Zagreb, Beograd -- Ministarstvo pravosuđa Hrvatske zatražilo je od Srbije izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, potvrđeno je u Ministarstvu pravde.

Vučurevića Hrvatska tereti za ratne zločine protiv civila u Dubrovniku. Zahtev za izručenje dostavljen je Višem sudu u Šapcu.

Uz zahtev za izručenje sudu u Šapcu poslata je i prateća dokumentacija. Sud prvo odlučuje da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju, na odluku suda moguće je izjaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalbu, a konačnu odluku donosi ministarka pravde Srbije.

Portparolka hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila je danas da je to ministarstvo zatražilo od Srbije izručenje Vučurevića optuženog za ratne zločine nad civilima i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika na području Dubrovnika početkom 1990-ih.

Ona je rekla da je Hrvatska poslala potrebnu dokumentaciju za izručenje, a među dokumentima koji su poslati u Beograd nalazi se sudska dokumentacija iz Županijskog suda i tužilaštva u Dubrovniku, koje i tereti Vučurevića za bombardovanje područja Dubrovnika između 1991. i 1995. godine.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Vučurevića u oktobru 2008. godine. Vučurević je u ponedeljak po međunarodnoj poternici Hrvatske uhapšen u Malom Zvorniku u Srbiji, a trenutno je u ekstradicionom pritvoru u Šapcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.