Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska otvorila ambasadu na Kosovu

Hrvatska, koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, odlučila je da kancelariju za veze u Prištini podigne na nivo ambasade, saopšteno je iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, prenose večeras hrvatski mediji.

Odlukom predsednika Hrvatske od 21. oktobra ove godine osnovana je ambasada Hrvatske na Kosovu sa sedištem u Prištini, koju će voditi vanredni i opunomoćeni ambasador, saopšteno je iz ministarstva. Vlada Hrvatske donela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je odluku o priznanju jednostranog proglašene nezavisnosti Kosova 19. marta ove godine, dok su diplomatski odnosi izmedju Hrvatske i Kosova uspostavljeni 30. juna ove godine.

Do osnivanja ambasade Hrvatske, komunikacija se odvijala putem kancelarije za vezu Hrvatske u Prištini.

Šef te kancelarije Dario Malnar danas je kosovskom ministru spoljnih poslova Skenderu Hiseniju predao pismo hrvatskog ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković u kome ga informiše da se biro podiže na nivo ambasade, navode hrvatski elektronski mediji.

Malnar će biti otpravnik poslova dok se ne imenuje hrvatski ambasador u Prištini.

Kosovsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je Hrvatska 14. zemlja koja je podigla svoju kancelariju na nivo ambasade na Kosovu. Mediji podsećaju da su Kosovo do sada priznale 52 zemlje, uključujući SAD i 22 zemlje članice EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.