Hrvatska obeležila Dan pobede

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Avg.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obeležila Dan pobede

Knin, Vukovar, Beograd -- Hrvatska danas proslavila Dan pobede i domovinske zahvalnosti u znak sećanja na akciju hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.

Centralna manifestacija, uz prisustvo kompletnog državnog vrha i vojnih i policijskih komandanata, održala se u Kninu.

Svečanost pod sloganom "Svi zajedno", u organizaciji ministarstava porodica i veterana, unutrašnjih poslova i odbrane počela je u devet sati polaganjem venaca i paljenjem sveća na gradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << groblju u Kninu i podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi.

Vence su položili i predsednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i šef Sabora Luka Bebić, kao i predstavnici veteranskih udruženja.

Osenjujući vojnu akciju hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da je "Oluja" bila pravedna i odbrambena.

"Da smo imali pravo da se branimo, pravo da oslobađamo svoju zemlju, da je takva oslobodilačka akcija bila i akcija 'Oluja’ i da je u 'Oluji’ konačno pobeđena politika Slobodana Miloševića, to su činjenice koje moramo pamtiti i činjenice koje maramo braniti, činjenice nad kojima treba graditi budućnost”, poručila je Jadranka Kosor.

"Svakako da je Vlada Republike Hrvatske okrenuta i te kako budućnosti, razvoju, neprekidnom razvoju dobrosusedskih odnosa, da će Hrvatska kao članica NATO, ali i sutra kao članica EU, davati podršku našim susedima na njihovom evroatlantskom putu", dodala je ona.

Kosorova je, o zločinima tokom vojne akcije, rekla da je "nakon 'Oluje' bilo nekih događaja kojih smo ne samo svesni već su institucije pravne države sposobne i odlučne procesuirati".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je akcija "Oluja" sprovedena po svim pravilima ratovanja, uz poštovanje međunarodnih konvencija i da treba odati priznanje svima koji su je planirali i u njoj učestvovali.

Obeležavanje u Vukovaru

Oglašavanjem crkvenih zvona i sirena i polaganjem venaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je danas obležen Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Vence su položile i sveće zapalile delegacije Oružanih snaga Hrvatske, Policijske uprave vukovarsko-sremske, Vukovarsko-sremske županije, grada Vukovara i županijske Koordinacije udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, a služena je i misa zadušnica.

Povodom obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u vukovarskoj kasarni podignuta je na jarbol državna zastava.

"U vojnom smislu operacija 'Oluja' je sprovedena po svim pravilima ratovanja, poštujući međunarodne konvencije te zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su je planirali i koji su časno učestvovali u toj operaciji pod vođstvom prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana", rekao je Josipović.

"'Oluja' je bila operacija koja je kruna hrvatske borbe za slobodu. Hrvatska vojska je u briljantnoj akciji uspela da oslobodi najveći deo okupirane hrvatske teritorije i omogućila kraj rata u BiH", rekao je predsednik Hrvatske koga su branitelji na početku govora izviždali.

Josipović je poručio i da je "saradnja sa susedima, bez zaboravljanja vlastitog dostojanstva i istorije, put napretka".

5. avgusta, pre petnaest godina, pod hrvatsku upravu vraćeni su poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U Srbiji služen parastos žrtvama

U Srbiji je 4. avgust obeležen kao 15 godina od početka akcije hrvatske vojske i policije u kojoj je poginulo oko 1.600 srpskih civila i vojnika.

Više od 1.800 ljudi još se vode kao nestali, dok je izbeglo oko 250.000 stanovnika Krajine.

U crkvi svetog Marka u sredu je služen parastos žrtvama stradalim u akciji hrvatske vojske "Oluja", kome su prisustvovali, između ostalih, i predsednik Srbije Boris Tadić i zamenik predsednika Vlade Jovan Krkobabić. Parastos je služio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj upozorilo je povodom godišnjice akcije "Oluja" da se o ratnim zbivanjima i dalje govori s naglaskom na državne i nacionalne razloge, a ne na sudbine i stradanja ljudi.

Spomen ploča izbeglima

Inicijativa mladih za ljudska prava postavila je na godišnjicu hrvatske vojnopolicijske akcije "Oluja" je postavila spomen ploču uz put, na severnom izlazu iz Knina kojom su pre 15 godina izbeglice iz Knina i okoline bežale u koloni.

Na spomen ploči je sledeći tekst:

"5.8.1995. – 5.8.2010. / O 15. obljetnici akcije HV-a 'Oluja', uz ovu cestu kojom su prošle tisuće izbjeglica, ploču postavljaju građani RH koji nude žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih. / Ploča je postavljena uz financijsku potporu Vlade RH".

U saopštenju Inicijativa navodi da nije dobila dozvolu za postavljanje ove spomen ploče, ali da veruje da je administracija Grada Knina neće sklonitii.

U toj organizaciji nadaju se da ni građani i građanke Knina i Republike Hrvatske neće uništiti spomen ploču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.