Hrvatska i Srbija da povuku tužbe

Izvor: Blic, Beta, 22.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Srbija da povuku tužbe

Otvorena pitanja Srbije i Hrvatske mogu biti rešena samo ako se političari ponašaju kao državnici, a ne kao dnevni demagozi, ocenio je bivši premijer Srbije Zoran Živković.



„Šta Hrvatska može da dobije od te tužbe? Da dobije neki veliki novac koji će da joj reši probleme – nije realno, da tužba jednu ili drugu stranu oslobodi odgovornosti za zverstva i ratne zločine koji su vršeni s obe strane – ne, a kontratužba takođe. I Tadić i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Cvetković u Srbiji, a sigurno i Mesić i Sanader u Hrvatskoj, imaju kapaciteta da donesu državničke odluke. Prvo rešenje bi bilo da se napravi dogovor o otvaranju procesa razmatranja mogućnosti ukidanja tužbi", rekao je Živković.

On je kazao da je problem u odnosima dveju država i hrvatsko priznanje Kosova, ali da će se taj problem smanjiti vremenom.

„Hrvatska je priznala Kosovo i to Srbi nikada neće da oproste ali će da zaborave. Mi smo drugačiji od drugih, drugi ne zaboravljaju, ali praštaju a mi ne praštamo, ali zaboravimo da nešto nismo oprostili. To je opterećenje koje će vreme da smanji", rekao je Živković.

Bivši premijer Srbije je ocenio je Kosovo deo Srbije „u teorijsko-ustavno-pravnom smislu", a praktično nije deo Srbije od Kumanovskog sporazuma iz 1999. godine.

„Očekivanja da će presuda konsultativnog suda nešto da promeni naivna su. Granice se ne dobijaju sudskim presudama, u svetskoj istoriji nijedna država nije ni izgubila niti dobila teritoriju sudskom presudom", rekao je Živković, i istakao da se granice brane dobrom politikom i vojskom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.